Zoeken Zoek
Eeuwenlang speelde de visserij de hoofdrol in het leven van de inwoners van Vlaardingen. De gevangen vis verkocht men onder meer 'aan de bank'. Vlaardingen is dan ook één van de steden die nog in het bezit is van een visbank.
Vlaardinger-Ambacht was van 1817 tot 1941 een zelfstandige gemeente. De gemeente was veel groter dan de huidige wijk. Het grondgebied omsloot als het ware in een hoefijzervorm het kleine stadje dat Vlaardingen ooit was.
Om de nagedachtenis aan de omgekomen Geuzen levend te houden, richtte men in 1981 een comité op. Dat moest ervoor zorgen dat er voldoende geld werd verzameld om een herdenkingsmonument op te richten. Een paar jaar later was het zover, het Geuzenmonument kreeg een ereplaats op de Markt.
Oorspronkelijk is de Markt een verbreding van de hoge Maasdijk, die bij de Hoogstraat op de Markt komt en aan de andere kant verder gaat als de Maassluissedijk. Vroeger heette de Markt ook wel 'Marktveld', 'Kerkhof' en 'Omring'. Centraal staat de Grote Kerk.
Op de Markt staat het oude stadhuis. Ontelbare bruidsparen beklommen de trappen en namen na afloop van de huwelijksplechtigheid felicitaties en gelukwensen in ontvangst in de zogeheten Oude Hal. Zouden zij ooit stil hebben gestaan bij de turbulente geschiedenis van dit stadhuis én de plek waarop het gebouwd is?
In 1954 startte men in Vlaardingen met de bouw van een gloednieuwe wijk, de Westwijk. Hier zouden 20.000 personen moeten kunnen wonen. Een grote wijk dus, maar ook een groene wijk, met veel ruimte voor sportvelden en plekken voor de jeugd om te spelen.
Als we het woord 'herberg' horen, denken we misschien spontaan aan drinkgelagen en vechtpartijen. Er speelden zich natuurlijk ook andere zaken af. Zo bood de herberg een veilig onderkomen voor vreemdelingen, vergaderde de vroedschap er soms en kwamen de Vlaardingse reders in de gelagkamer bij elkaar om hun zaken te regelen.
De Schiedamseweg is één van de bekendste straten van Vlaardingen. Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat dit de kortste route is van het centrum van Vlaardingen naar Schiedam, maar dit was lang niet het geval.
‘Wat een mens zaait, zal hij ook oogsten’. Deze Bijbeltekst geeft ongetwijfeld de instelling weer van de Vlaardinger Govert Maan. In de zomer van 1895 vertrok deze protestante predikant samen met zijn vrouw naar Bonthain (het huidige Bantaeng in Indonesië).
Een lange oprijlaan geeft toegang tot een landgoed dat een beschermde status geniet, boerderij ‘Hoogstad’. Een groene enclave, ingeklemd tussen bedrijventerrein Hoogstad, de drukke Westlandseweg en Burgemeester Heusdenslaan en de A 20. Het landgoed kent een lange geschiedenis.