Zoeken Zoek
Delen van het grondgebied Vlaardingen waren 6.000 jaar (omgeving Piet Heinplaats) en 5.000 jaar (omgeving Arij Koplaan) geleden al bewoond. Van permanente bewoning in de binnenstad is sprake vanaf het begin van de achtste eeuw. Maar wanneer mocht Vlaardingen zich nu 'stad' noemen?
Het overlijden van één van de ouders is voor kinderen heel ingrijpend en heeft vaak verstrekkende gevolgen. Vroeger was zo’n gebeurtenis een regelrechte ramp. De levensstandaard van een gezin was vaak al minimaal. Als daar dan ook nog eens een ouder wegviel, betekende dat heel vaak dat de kinderen in het Weeshuis terechtkwamen. Dit was zeker het geval als de moeder stierf en de vader zeeman was.
De wijk Vettenoordsepolder wordt vaak kortweg aangeduid als VOP. De bewoners zullen zich niet dagelijks realiseren dat zij wonen in een gebied dat oorspronkelijk deel uitmaakte van de rivier de Maas.
Vaak wordt in Vlaardingen en Schiedam verwezen naar 2 juni 1574 als het gaat om de oorsprong van de zogenaamde vijandschap tussen beiden steden. Want toen hebben 'de Schiedammers Vlaardingen platgebrand'. Hoe zit dat nu precies?
Eeuwenlang vormde de visserij dé bron van inkomsten voor de inwoners van Vlaardingen. Een hoogtepunt was de eerste helft van de 18e eeuw. Toen vormde de Vlaardingse haven de thuisbasis van 120 vissersschepen, met elk ongeveer 14 man aan boord. Een tweede bloeiperiode vond plaats in de eerste helft van de 20ste eeuw. Toen telde de vloot maar liefst 192 schepen. Flinke stormen zorgden ervoor dat heel wat van deze zeelieden nooit meer naar huis kwamen.
Met de opkomst van de grote winkelketens, warenhuizen en supermarkten die zich in de tweede helft van de vorige eeuw op het Liesveld en aan het Veerplein vestigden, verdween de glans van deze vroeger zo levendige winkelstraat. Ooit, in een ver verleden, vervulde de ‘hoog gelegen straat' echter een hoofdrol in de geschiedenis van de stad...
Ontelbare keren heb je er al gebruik van gemaakt. Met de auto, op de fiets of lopend. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Over de Oude Havenbrug natuurlijk...!
Bij het sluitstuk van de Deltawerken is één van de oudste deltawerken van West-Europa te zien. Het Keringhuis, dat bij de Maeslantkering in Hoek van Holland staat, stelt een houten duiker tentoon uit de Romeinse Tijd. Archeologen ontdekten het object in 1996 op het bedrijventerrein Hoogstad in Vlaardingen.
Het Hollandiagebouw is een prominent gebouw aan de Oosthavenkade, dat vele Vlaardingers kennen. Tot 2014 was de Vrije Academie in dit gebouw gevestigd, maar het pand werd gebouwd als kantoor voor de Melkfabriek Hollandia.
In het jaar 1018 stuurde de Duitse keizer een grote vloot naar een klein gehucht in het uiterste westen van zijn rijk. 'Ad Flaridingun’ oftewel bij Vlaardingen, trof zijn leger de manschappen van graaf Dirk III. Een ware veldslag met zware verliezen was het resultaat. De ‘Slag bij Vlaardingen’ deed heel wat stof opwaaien in het keizerrijk, want wie had ooit verwacht dat de uitkomst zo verrassend zou zijn?