Zoeken Zoek
Op 23 april 2011 was het precies 400 jaar geleden dat drie lijndraaiers een stuk grond in erfpacht kregen waarop ze elk een lijnbaan begonnen. Deze eerste Vlaardingse touwslagerijen legden op die datum in het jaar 1611 de grondslag voor de latere Touwslagerij De Oude Lijnbaan in de Baanstraat.
Als we het woord 'herberg' horen, denken we misschien spontaan aan drinkgelagen en vechtpartijen. Er speelden zich natuurlijk ook andere zaken af. Zo bood de herberg een veilig onderkomen voor vreemdelingen, vergaderde de vroedschap er soms en kwamen de Vlaardingse reders in de gelagkamer bij elkaar om hun zaken te regelen.
Buisjesdag was de dag waarop de vissersvloot ‘ter haringvangst’ uitvoer. De schepen – goed bevoorraad en met vlaggetjes versierd – verlieten hun thuishaven. Voor de komst van de logger, in het midden van de 19e eeuw, konden de schepen wel twee tot drie maanden van huis zijn. Tijdens Buisjesdag vloeiden de tranen rijkelijk. Vrouwen, jonge meisjes en kinderen moesten immers voor lange tijd afscheid nemen van hun man, zoon, verloofde, vader of broertje. De steeds terugkerende gedachte daarbij was: ‘Zien we elkaar ooit weer terug….?’ Niemand nam dit voor vanzelfsprekend aan, want de zee gaf en de zee nam…
De eerste voetbalclub van Vlaardingen en Maassluis was Amicitia, opgericht in 1893. In 2022 is er een foto gevonden van het eerste en enige elftal van deze club. Het is daarmee de oudste voetbalfoto van Vlaardingen en Maassluis, én meteen de oudste sportfoto van deze twee steden!
Vier dagen nadat Duitsland ons land was binnengevallen, richtte de uit Schiedam afkomstige Bernard IJzerdraat samen met onder andere de Vlaardinger Arij Kop, de eerste verzetsgroep van Nederland op. De prijs die de leden van de groep moesten betalen was hoog.
Om de nagedachtenis aan de omgekomen Geuzen levend te houden, richtte men in 1981 een comité op. Dat moest ervoor zorgen dat er voldoende geld werd verzameld om een herdenkingsmonument op te richten. Een paar jaar later was het zover, het Geuzenmonument kreeg een ereplaats op de Markt.
Oorspronkelijk is de Markt een verbreding van de hoge Maasdijk, die bij de Hoogstraat op de Markt komt en aan de andere kant verder gaat als de Maassluissedijk. Vroeger heette de Markt ook wel 'Marktveld', 'Kerkhof' en 'Omring'. Centraal staat de Grote Kerk.
Het huis van de Ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht was één van de eerste huizen die gebouwd werd in de polder ten oosten van de haven. Het huidige stadspark Het Hof was ooit de tuin van deze buitenplaats.
Op de Markt staat het oude stadhuis. Ontelbare bruidsparen beklommen de trappen en namen na afloop van de huwelijksplechtigheid felicitaties en gelukwensen in ontvangst in de zogeheten Oude Hal. Zouden zij ooit stil hebben gestaan bij de turbulente geschiedenis van dit stadhuis én de plek waarop het gebouwd is?
Tussen november 1959 en september 1964 liggen er in de Westwijk verschillende putten open die niets te maken hebben met de nieuwe gebouwen die overal als paddenstoelen uit de grond schieten. In de omgeving van de Arij Koplaan, De Prof. Teldersstraat en de Samuel Esmeijerstraat zijn archeologen en de archeologische werkgroep Helinium naarstig op zoek naar de restanten van een ver verleden.