Zoeken Zoek
De eerste voetbalclub van Vlaardingen en Maassluis was Amicitia, opgericht in 1893. In 2022 is er een foto gevonden van het eerste en enige elftal van deze club. Het is daarmee de oudste voetbalfoto van Vlaardingen en Maassluis, én meteen de oudste sportfoto van deze twee steden!
Vier dagen nadat Duitsland ons land was binnengevallen, richtte de uit Schiedam afkomstige Bernard IJzerdraat samen met onder andere de Vlaardinger Arij Kop, de eerste verzetsgroep van Nederland op. De prijs die de leden van de groep moesten betalen was hoog.
Het huis van de Ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht was één van de eerste huizen die gebouwd werd in de polder ten oosten van de haven. Het huidige stadspark Het Hof was ooit de tuin van deze buitenplaats.
Wilhem is misschien wel de bekendste persoon die ooit in Vlaardingen heeft gewoond. Nooit van gehoord? Toch is hij beroemd! Hij is de ‘man in het geel’ op het schilderij ‘Korporaalschap van kapitein Frans Banning Cocq' of kortweg de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
Vlaardingen viert dit jaar uitbundig de verlening van 750 jaar stadsrechten met allerlei activiteiten. Het belooft een mooi feestjaar te worden, met als een van de hoogtepunten wat er allemaal staat te gebeuren op 14 mei. Vanaf die datum in 1273 mag Vlaardingen zich immers ‘stad’ noemen.
De geschiedenis van de wijk Holy is nauw verbonden met de geschiedenis van de voormalige heerlijkheid en ridderhofstad Holy. De ridderhofstad, gelegen aan de Holyweg in de Holiërhoekse en Zouteveense polder onder Vlaardinger-Ambacht, was het centrum van de heerlijkheid.
Buisjesdag was de dag waarop de vissersvloot ‘ter haringvangst’ uitvoer. De schepen – goed bevoorraad en met vlaggetjes versierd – verlieten hun thuishaven. Voor de komst van de logger, in het midden van de 19e eeuw, konden de schepen wel twee tot drie maanden van huis zijn. Tijdens Buisjesdag vloeiden de tranen rijkelijk. Vrouwen, jonge meisjes en kinderen moesten immers voor lange tijd afscheid nemen van hun man, zoon, verloofde, vader of broertje. De steeds terugkerende gedachte daarbij was: ‘Zien we elkaar ooit weer terug….?’ Niemand nam dit voor vanzelfsprekend aan, want de zee gaf en de zee nam…
In 2013 ontving de stadsarcheoloog een telefoontje van de eigenares van lampenwinkel L'Interieur De Bon Goût op de Markt 1 in Vlaardingen. Ze vertelde dat ze al ongeveer 25 jaar een mes en een dolk in haar bezit had. De wapens waren gevonden net onder de vloer in de keuken...
De executie van de vijftien Geuzen en de drie Februaristakers op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte is bij veel mensen wel bekend. Maar daar begint én eindigt het verhaal van de ‘Achttien dooden’ niet.