Direct naar navigatie

Majolica

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Dit is aardewerk dat aan één zijde met tinglazuur is bedekt.

Tinglazuur geeft een mooie witte kleur, hoewel soms ook een blauwe kleur voorkomt. Vaak is majolica polychroom (meerkleurig) versierd. Het vormenspectrum is voornamelijk beperkt tot tafelgerei, zoals borden en kommen. Majolica wordt gestapeld in de oven gebakken, met behulp van zogeheten proenen. Dit zijn een soort onderzettertjes, vaak met drie pootjes, waarmee werd voorkomen dat de objecten aan elkaar vast zouden bakken. Deze pootjes drukten echter door het glazuur heen, waardoor het glazuur beschadigde. Majolica is herkenbaar aan dergelijke beschadigingen, vaak in de vorm van drie glazuurloze plekjes.

Fragment van een majolica bord. Foto: J. van den Berg.De naam majolica komt van het Spaanse eiland Mallorca. Vanuit Mallorca werd veel Spaanse en Italiaanse majolica geëxporteerd. Aangezien het een luxe product was, worden deze importen slechts sporadisch in Nederland aangetroffen. Vanaf het einde van de 15e eeuw werd majolica ook in onze contreien geproduceerd. Net als de faience zien we dat de versiering in de 17e eeuw, in navolging van het porselein, verandert van polychroom naar monochroom blauw. De opkomst van het faience betekende wel geduchte concurrentie. Majolica verdween echter niet van het toneel. In veel 18e-eeuwse contexten wordt het aangetroffen. Als faience aan het einde van die eeuw verdwijnt, blijft de productie van majolica bovendien doorgaan. Dan wordt het product vooral vervaardigd in Friese productiecentra.

Reacties