Direct naar navigatie

Een kleine, maar fijne vondst

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor, Periode: 1900 - 1949

Eind juni 2018 nam Katja contact met ons op. Net buiten het centrum van Vlaardingen had ze een voorwerpje gevonden en ze was benieuwd wat het was. Niet alleen het voorwerp is leuk, ook haar verhaal hoe ze het gevonden heeft...

Fragment van een doorroker, gevonden door Katja. Foto: Katja

Toevalsvondst

Katja was samen met haar onderbuurman Peet de hond aan het uitlaten achter het treinstation Vlaardingen Centrum. Het braakliggende terrein langs de Galgkade leent zich uitstekend voor balspelen met de hond. Ze was een boeketje wilde bloemen aan het maken en had het er met haar buurman over dat er daar erg veel stukken oud ijzer lagen, maar ook mooie stenen.

Op de weg terug waren ze geconcentreerd op zoek naar de mooiste / meest bijzondere steen, toen Katja, naar ze eerst dacht, een porseleinen stop uit een meterkast opraapte. Ze wilde het al bijna weggooien toen haar buurman geschokt riep: "Neejoh.....das een heel oud pijpje!!!"

Ze dacht eerst dat Peet gek aan het worden was, maar al snel bleek dat het echt om een pijpje ging. Samen hebben ze nog gezocht naar de rest van de kleipijp, maar dit was het enige stuk dat ze vonden.

Een pijpfragment

Het voorwerp dat Katja heeft gevonden, is een fragment van een doorroker. Aan het begin van de 20e eeuw begint men in Gouda op een nieuwe manier kleipijpen te maken. In plaats van persmallen te gebruiken, ging men de pijpen gieten. Twee Goudse fabrieken startten ongeveer tegelijkertijd met dit nieuwe productieproces: P. Goedewaagen en P.J. van de Want.

Op de ketel van de pijp is vaag een afbeelding van twee ingespannen paarden te zien. Dit soort versiering noemt men een lichtbeeld of zilverbeeld: De afbeelding verschijnt pas als je de pijp gebruikt. De firma Goedewaagen maakte reclame voor dit soort lichtbeelden.

Schenking

Katja en Peet schenken de doorroker aan de archeologische collectie. Foto: Archeologische collectie Vlaardingen Op 28 juni 2018 schonken Katja en Peet het pijpje aan de archeologische collectie van de gemeente Vlaardingen. Gek genoeg is het de eerste doorroker met lichtbeeld in de collectie. Zo zie je maar, ook kleine vondsten zijn meer dan de moeite waard. Wij zijn alvast blij dat Katja's vondst voortaan deel uitmaakt van de archeologische collectie!

Reacties