Direct naar navigatie

Tennisvereniging Holy

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1950 - heden, Thema's: Cultuur en vermaak, Jeugd en onderwijs

Op 18 mei 1974 opent de toenmalige wethouder Ton Kloots de vijf nieuwe tennisbanen en het clubgebouw van de tennisvereniging Holy aan de Willem de Zwijgerlaan. Voorafgaande aan deze openingshandeling kwamen in het najaar van 1973 tien Vlaardingse tennisliefhebbers bijeen en namen het initiatief om op het braakliggende terrein tussen de Holysingel en de Willem de Zwijgerlaan een tennisclub op te richten onder de naam 'Tennisvereniging Holy' en een tennisaccommodatie aan te leggen.

Tennisvereniging Holy

Eerste bestuur

De gemeente Vlaardingen gaat akkoord met de plannen. Het eerste bestuur bestaat uit de leden Kees Bokx, Bob Vis, Cor Bogerman, Tineke van de Bergh, Ger van Bergen Walraven en As Hardon. Tennispark Holy B.V werd opgericht en verhuurt de banen integraal aan de tennisvereniging. Bij de oprichting van de B.V. zijn aandelen uitgegeven.

Tennisvereniging Holy 1992 Tennispark

Uitbreiding

Na de aanleg van de eerste vijf tennisbanen wordt in 1974 begonnen met de uitbreiding van het complex met nog vier banen en een oefenmuur. De vereniging groeit onstuimig naar een ledental van boven de zevenhonderd. In 1979 wordt het bestaande clubgebouw uitgebreid en een jaar later wordt een automatische sproei-installatie aangelegd. De eerste vijf jaar kunnen gezien worden als een periode van pionieren en opbouw vooral op het gebied van training, recreatie- en competitietennis en organisatie.

Tennisvereniging Holy 1980 Rackettrekken

Rackettrekken

Een nieuw fenomeen doet zijn intrede, het rackettrekken. Alle tennisrackets werden op een hoop gegooid en ieder half uur werd de strijd aangebonden met een andere spelers of speelster. Op deze manier kreeg men de kans uit het geijkte kringetje van steeds dezelfde gezichten te ontsnappen. Menige wedstrijdtennisser is zijn loopbaan bij het rackettrekken begonnen.

Tennisvereniging Holy 1991 Caroline Vis 21 jaar

Verlichting

In 1982 werd de tweede uitbreiding van het clubgebouw uitgevoerd en in 1985 kreeg de tennisaccommodatie op vijf banen een verlichting. In 1988 komt het park in handen van de vereniging. Een belangrijk moment in de geschiedenis is de aanleg van negen Canada Tenn banen. Deze aanleg vindt plaats in 1997. In die periode bereikt het ledental een hoogtepunt, mede veroorzaakt door het toe treden van leden van de tennisclub Wilton Feijenoord. Meer dan achthonderd leden telt de club dan.

Nieuw onderkomen

In 1998 opent Holy het nieuwe onderkomen, maar dat kwam niet zomaar tot stand. De laatste activiteit die plaatsvond in het oude clubhuis was de oprichting van 'De Club van Honderd'. De doelstelling was voor 1997 zo snel mogelijk honderd leden te bereiken, die honderd gulden zouden storten. Het geld is gebruikt voor de aanleg van een nieuwe elektrische installatie in het nieuwe clubhuis.

Vertraging

In november 1996 maakte de sloper een definitief einde aan het oude clubgebouw en de planning was dat op 25 april 1998 het nieuwe clubhuis in gebruik genomen zou worden. De winterperiode zorgde voor de eerste vertraging en de bouw kan niet eerder beginnen dan februari 1998. Uiteindelijk waren vier stapels hout het laatste levensteken van de aannemer die het karwei had aangenomen. Met de nieuwe tennisbanen zou het wel goed komen, maar met het clubhuis niet. Er werd een noodscenario gemaakt. Twee oude kleedkamers van Wilton Feijenoord werden geplaatst. Uiteindelijk arriveerde een container uit Amerika met materiaal en een Amerikaanse bouwploeg, die aardig ingeburgerd raakte bij Holy. Op 28 maart 1998 opent burgemeester Bert Stam het nieuwe onderkomen.

Tennisvereniging Holy Internationale Bokx Vastgoed Future tennistoernooi

Internationale Bokx Vastgoed Future tennistoernooi

In augustus 2006 vindt het eerste internationale Bokx Vastgoed Future tennistoernooi plaats met deelname van Robin Haase en Arantxa Rus. De pas 15-jarige Arantxa Rus zorgde voor een daverende verrassing  door de Bulgaarse Biljana Pavlova, 516 op de wereldranglijst, met 6-3, 6-2 en 7-5 te verslaan. Het tenniscomplex aan de Willem de Zwijgerlaan werd omgebouwd tot een heuse toptennis accommodatie met tribunes. In 2007 en 2008 kreeg het internationale Bokx Vastgoed Future tennistoernooi nog een vervolg en daarna verdween het van de agenda.

Tennisvereniging Holy Rolstoeltennis

Holy Open On Wheels

Via dit internationale Bokx Vastgoed Future tennistoernooi werd het rolstoeltennis geïntroduceerd bij Holy. In 2008 gaf de bekende rolstoeltennisster Esther Vergeer een clinic. In 2010 werd het eerste Holy Open Holy On Wheels gehouden en kreeg in 2012 de naam van de sponsor, het Rabobank Open Holy On Wheels en werd het een nationale Ranglijsttoernooi.

Tennisvereniging Holy Clinic Esther Vergeer

Tennisvereniging Holy artikel 2005Ledental

In 1999 bereikte Holy het hoogste ledental: 848. De club begon in 1974 met 393 leden. In 2012 stonden er 555 leden op de ledenlijst.

Bron
De tekst is aangeleverd door Tennisvereniging Holy.

Website Tennisvereniging Holy
Meer weten over Tennisvereniging Holy? Bezoek de website: www.tvholy.nl.

De geschiedenis van uw vereniging
Uw verenigingsgeschiedenis ook op deze website? Dat kan! Lees hier meer.

Reacties