Direct naar navigatie

Honk- en Softbalvereniging Holy

Door: admin, Periode: 1950 - heden, Thema's: Dagelijks leven, Jeugd en onderwijs, Cultuur en vermaak

Jaren vijftig. De nieuwbouw in de Babberspolder bereikt zijn voltooiing. De Vlaardingse voetbalclub VFC heeft een mooie accommodatie aan de Sportlaan. Echter, in de zomermaanden is het daar stil: het voetbalseizoen is ten einde. In 1959 steken een vijftal onkreukbare en wijze mannen de hoofden bij elkaar en maken een plan om de voetballers in de lege zomermaanden bezig te houden. Het volgende jaar is Vlaardingen een honkbalclub rijker.

Sportterrein VFC (Ansicht uitgegeven door M.J. Middendorp, Vlaardingen, eind jaren ’50, begin jaren ‘60)

Van het eerste uur

Eén van de initiatiefnemers is Koos Smit. Naast de vele voetballers, melden ook Jaap en Kees Breek zich aan. Het tweetal speelt aanvankelijk bij de honkbalclub van de Shell Ondina, maar deze club ging ter ziele. VFC is erg blij met de gebroeders, want zij zijn vooral op het sportieve vlak een aanwinst.
Al snel blijft honkbal geen vast alternatief te zijn voor de voetballers van VFC. Na enkele jaren zijn vrijwel alle voormalige voetballers, incl. het bestuur, teruggekeerd naar het voetbal.  Als één van de weinigen blijft Koos Smit op zijn post en hij zal tot aan zijn overlijden in 2007 lid blijven van de club als speler, als  inspirator, als aanspreekpunt en als (ere)voorzitter.

Kampioen

Ook Jaap en Kees blijven. In 1967 wordt VFC kampioen, door een zeldzaam mooie reeks overwinningen. En met als pitcher een ongenaakbare Jaap Breek. Dit jaar wordt afgesloten met het erebokaal van het  rayon Rotterdam. Promotie naar de landelijke derde klasse is een feit. Voorzitter  Koos Smit wordt na  een zeer overtuigende zege  van 17 tegen 2  op het Rotterdamse SCR,  de grote tegenstrever van deze competitie,  door de spelers op de schouders gehesen  en vertrekken na deze kampioenswedstrijd naar Vlaardingen, omdat VFC voor deze (thuis)wedstrijd geen veld beschikbaar had.

Nieuwe naam, nieuwe accommodatie

Officieel is SC Vlaardingen Holy opgericht op 1 maart 1960 als honkbalafdeling van de Vlaardingse Football Club (VFC), maar is per 1 maart 1969 zelfstandig voortgezet onder de naam Vlaardingse Honkbal Club "Holy". De vereniging verhuist naar de Zwaluwenlaan in de Holywijk.

Honkbalvereniging Holy Kampioen (Artikel: Weekkrant Groot Vlaardingen)

Hout naar steen

In de jaren negentig is het houten clubgebouw van de vervanging toe. In 1998 gaat het oude clubhuis plat en de eerste paal wordt onder grote belangstelling door Piet Wapenaar in de grond geslagen. De ruwbouw wordt door een aannemer uitgevoerd, maar de verdere afwerking is voor rekening van de club.  Er wordt  met man en macht gewerkt aan het nieuwe onderkomen.De nieuwbouw wordt in 2000 feestelijk geopend.

Degradatie

Op het sportieve vlak is een grote duikeling waarneembaar. Er heerst grote onvrede in de selectie van de honkballers. Een  grote leegloop in 2003 is het gevolg.  De eens zo trotse Vlaardingers degraderen naar de 4e klasse en spelen jarenlang in deze afdeling geen rol van betekenis.p>

50 jubileum en fusie

Wethouder Hoekstra gooit eerste bal. (Artikel: Weekkrant Groot Vlaardingen)

In 2010 vierde honkbal- en softbalvereniging s.c. Vlaardingen Holy haar 50-jarige jubileum. Niet lang daarna, onderzoekt de club een fusie met een club uit buurgemeente Schiedam. Door het geringe aantal leden van elke vereniging maken de verenigingen afzonderlijk geen kans op een groter complex. Toch zien beide verenigingen hun ledenaantal gestaag groeien en komen zij steeds meer in de problemen met hun veldbezetting. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door leden van beide verenigingen, is gebleken dat een fusie zeer goed mogelijk is. Het fusietraject is nu ingang gezet.

Softbaldames Kampioen (Artikel: De Echo)

Bron
Hans Bottenberg, ‘Overzicht 50 jaar Holy honk- en softbalvereniging’ (Vlaardingen, 2010).

Website Honk- en Softbalvereniging Holy"
Meer weten over Honk- en Softbalvereniging Holy? Bezoek de website: www.scvlaardingenholy.nl

De geschiedenis van uw vereniging
Uw verenigingsgeschiedenis ook op deze website? Dat kan! Lees hier meer.

Reacties