Direct naar navigatie

Thema's

Aantal resultaten: 1 - 10 van de 11

 
 1. Dagelijks leven

  Dagelijks leven

  Onze gezinssituatie, vrienden, woonplaats, werk en duizenden andere factoren bepalen ons dagelijkse doen en laten. In Vlaardingen gaat het leven zijn gewone gangetje en af en toe gebeurt er iets speciaals. De stad en zijn inwoners zijn voortdurend in beweging en dat is altijd zo geweest. Toch?

   
 2. Visserij

  Visserij

  Wie kent niet het Vlaardingse haringspeldje? Het college reikt dit mooie kleinood uit als ‘pluim op de hoed’, maar het is ook te koop bij VVV Vlaardingen. Een zilverkleurig visje is het symbool van de stad geworden. Niet verwonderlijk, want Vlaardingen en vis werden eeuwenlang in één adem genoemd.

   
 3. Verkeer en vervoer

  Verkeer en vervoer

  Er zijn van die dagen dat de Nederlandse wegen dicht lijken te slibben. Probeer op een doordeweekse ochtend maar eens de Randstad te bereiken met de auto. Meer dan 300 km file tijdens de ochtendspits is al lang geen uitzondering meer en ‘verkeersinfarct’ is ondertussen een bekend begrip. Treinreizigers zijn vaak niet beter af. Kleine en grote vertragingen zijn schering en inslag en niemand is nog echt verbaasd als een trein uitvalt. Het vervoer via de weg of het spoor is duidelijk niet altijd een pretje!

   
 4. Geloof

  Geloof

  Geloof het of niet, maar gelovigen gaan ook met hun tijd mee. Door de jaren heen veranderen de religieuze opvattingen van de Vlaardingers.

   
 5. Gezag en politiek

  Gezag en politiek

  Zet een groep mensen bij elkaar en één persoon neemt de leiding. Blijkbaar vinden we een hiërarchische structuur fijn. Vlaardingers vormen daarop geen uitzondering.

   
 6. Cultuur en vermaak

  Cultuur en vermaak

  Logisch, in barre tijden van hard en veel werken, armoede en afzien had men weinig oog en al helemáál geen tijd om zich ook maar met enige vorm van cultuur bezig te houden. Cultuur? De meesten hadden van dat woord zelfs nog nooit gehoord. Eeuwenlang was het voor menig inwoner van Vlaardingen simpelweg een kwestie van overleven…..

   
 7. Strijd tegen het water

  Strijd tegen het water

  Vlaardingen strijdt sinds jaar en dag tegen het wassende water. De bewoners hebben dan ook tal van maatregelen getroffen om de voeten droog te houden. En nog is de strijd niet gestreden...

   
 8. Armen en zieken

  Armen en zieken

  Wie tegenwoordig ziek is of niet in staat is om te werken, hoeft zich geen zorgen te maken over onderdak, warmte en voedsel. Iedereen heeft in zo'n situatie recht op een uitkering. Dat is in 1963 geregeld in de Algemene Bijstandswet. Voor 1963 was dat een ander verhaal. Je was volledig afhankelijk van de zorg die andere mensen je konden en wilden geven...

   
 9. Handel en industrie

  Handel en industrie

  Niet voor niets koos de Vlaardingen-mens (2900-2600 v. Chr.) nu juist déze plek uit om te jagen, om voedsel te verzamelen en om - later - te boeren. De kleine nederzetting die Vlaardingen toen was, lag immers vlakbij de zee en aan een grote rivier. Dat betekende in ieder geval een garantie op voedsel en de mogelijkheid tot transport – handel dus - over water. Toch won de visserij het door de eeuwen heen meestal van de koopvaart.

   
 10. Oorlog

  Oorlog

  We schrikken er allang niet meer van, als het woord ‘oorlog’ valt. Door het dagelijks nieuws over het wel en wee in vrijwel iedere uithoek van de wereld, zijn we gewend geraakt aan berichten over rampen en oorlogen. Het strijdgewoel bevindt zich tóch altijd ver van ons bed. Dat was niet altijd al het geval. Ook Vlaardingen en haar inwoners zijn de krijgsdans niet ontsprongen en hebben tijden van overheersing, veldslagen, conflicten en schermutselingen gekend.