Direct naar navigatie

Nieuws

Door: Stadsarchief Vlaardingen

Op deze pagina vindt u nieuwtjes van onze bezoekers, nieuwe aanwinsten, tentoonstellingen enz.

Zaterdag 8 september: Open Monumentendag in het Stadsarchief Vlaardingen

Aan het Plein Emaus staat een pareltje van een gemeentelijk monument. Hierin is het Stadsarchief gevestigd. Vanaf de bouw in 1905 is het tot 1941 als raadhuis van de voormalige gemeente Vlaardinger-Ambacht in gebruik geweest. Sinds 1948 is het de plek waar de geschiedenis van de stad niet alleen zorgvuldig bewaard wordt, maar ook voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt. Delen is ons motto. Dat doen we via de studiezaal en geschiedenisvanvlaardingen.nl, Facebook, Instagram en Twitter.

Het Stadsarchief heeft de deur vandaag van 12-17 uur wijdopen staan. Wat is er allemaal te zien en te doen?

• In de hal is een kleine expositie van bijzondere archiefstukken te zien, samengesteld ten behoeve van het erfgoedproject ‘1018 tot 2018 – Corneels Duizendjarige Tijdreis’. Hieraan hebben vorig schooljaar 600 leerlingen uit groep 7 meegedaan.
• Ga de trap op naar boven en maak kennis met de restaurator. Hij maakt alles wat op papiergebied stuk is, weer heel. Heb je zelf iets dat gerepareerd moet worden? Een stukgelezen boek of strip uit je jeugd of een gescheurde foto? Neem het mee, dan kan hij ter plekke de schade herstellen.
• Neem een kijkje in de Topografisch-historische Atlas. In deze geklimatiseerde ruimte bewaart het archief zijn beeldcollectie. Je moet hierbij denken aan zo’n 600 kaarten en plattegronden, 1.200 prenten en tekeningen, 1.600 affiches en meer dan 35.000 groot- en klein formaat foto’s van Vlaardingen. Straten, gebeurtenissen, personen en groepen, visserij en de meer dan 1.000 exemplaren tellende verzameling foto’s met als onderwerp ‘verkeer en vervoer’. Ook kun je in deze ruimte aan de hand van oude kaarten en plattegronden de ontwikkeling van de stad zien.
• Maak kennis met de depots. Hier bevinden zich alle Vlaardingse archiefstukken, de bibliotheek, de charterverzameling, de verzameling tijdschriften en nog veel meer…
Er zijn rondleidingen om 13.00 uur,14.00 uur,15.00 uur en16.00 uur.
• Daarnaast verkoopt het Stadsarchief dubbele boeken, tijdschriften, foto’s en films.

Waar: Stadsarchief Vlaardingen, Plein Emaus 5, 3135 JN Vlaardingen. Telefoon 010 2484999, e-mail info@vlaardingen.nl. website www.vlaardingen.nl/stadsarchief en www.geschiedenisvanvlaardingen.nl

Kunstenaar Cor Maarleveld schenkt 17 werken aan het Stadsarchief Vlaardingen

Onlangs ontving het Stadsarchief uit handen van de Vlaardingse kunstenaar Cor Maarleveld, zestien potlood-, grafiet- en pentekeningen plus een aquarel. De tekeningen zijn in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw gemaakt voor de 'Cartotheek van Vlaardingen', een gedrukte serie kaarten van Vlaardingse locaties, waarvoor het Stadsarchief destijds de historische teksten leverde. Ook de aquarel dateert uit die periode.

aquarel van de gevels van de familie Dorsman aan de oostzijde van de Markt. Cor Maarleveld, 1989)

Aanvulling op de prentencollectie

Het Stadsarchief is erg blij met de aanwinsten. Zij zijn een mooie aanvulling op de uit bijna 1.200 werken bestaande prentencollectie.
Na binnenkomst worden de kunstwerken gedigitaliseerd, waarna er een zuurvrije, Melinex-hoes omheen wordt gedaan. Die hoes beschermt het werk tegen licht en vuil en zorgt ervoor dat het in optimale toestand geconserveerd blijft. Daarna krijgen zij een plekje in de Topografisch-historische Atlas, een geklimatiseerde ruimte waar al het beeldmateriaal zorgvuldig wordt bewaard. Een archiefmedewerker registreert de aanwinsten in het collectieregistratiesysteem. Hier worden ze – natuurlijk met toestemming van de maker – gekoppeld aan de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl. Zo zijn ze op korte termijn voor iedereen te bekijken.
Niet elke tekening, prent, aquarel of olieverf wordt op de website getoond. De werken van kunstenaars van wie we (nog) geen toestemming tot plaatsing gekregen hebben, zijn alleen fysiek te bekijken in het Stadsarchief.

De afgebeelde gebouwen, monumenten en locaties

Cor Maarleveld heeft de volgende gebouwen, monumenten en locaties op zijn geheel eigen, treffende wijze neergezet:
De Stadsgehoorzaal, het Weeshuis, het pand ‘Nunquam Perfectum’ aan de Maassluissedijk, de Grote Kerk, Apotheek Backer aan de Hoogstraat, het Reedershuys aan de Westhavenkade, Villa IJzermans, boerderij ‘De Vergulde Hand’, het Verzetsmonument aan het Verploegh Chasséplein, de Stadsomroeper, de Kroningslantaarn, het inrijhek van de voormalige boerderij Holy, boerderij ‘Nooitgedacht’ aan de Zuidbuurt, essen aan de Maassluissedijk, de Hoogstraat met de toren van de Grote Kerk en sleepboten in de Koningin Wilhelminahaven.
Op de aquarel zijn de gevels van de panden van de familie Dorsman aan de noordoostzijde van de Markt te zien.

Naast het vastleggen van typisch Vlaardingse plekjes maakt Cor Maarleveld (1939) vrij werk naar de natuur zoals dierenportretten en landschappen, vaak in pastel en potlood. Met een serie topografische gouaches leverde hij een bijdrage aan Het Groot Vlaardings Prentenboek.

Film Kolenhandel Nieuwstraten

Nico Nieuwstraten, geboren in de Irisstraat nummer 43 in Vlaardingen, woont al tweeëntwintig jaar in Ierland. Na het overlijden van zijn moeder vond de familie een aantal 8 mm-films gemaakt door zijn al in 1965 overleden vader. Hierbij zat een film over de verhuizing van het bedrijf van Nico’s opa,  de firma 'K. Nieuwstraten Kolen & Olie’, van de Spoorsingel 37 naar de Schiedamseweg 40A. Het bedrijf had een opslagterrein aan de Deltaweg 102.
Het filmfragment geeft een fraai tijdsbeeld van de firma en haar medewerkers anno 1962. Hoewel de vader van Nico een amateurfilmer was, is dat niet te zien. Het ziet er behoorlijk professioneel uit.
Het gevonden filmmateriaal was in slechte staat, maar een nicht van Nico heeft de smalfilm in Liverpool laten digitaliseren. Zij, Natasha Bourke, verwerkte enkele clips  in een kunstproject genaamd ‘Spoor: An Installation by Natasha Bourke’. Hier kunt u de film over het bedrijf 'K. Nieuwstraten Kolen & Olie’ bekijken:

https://www.dropbox.com/sh/oc5vv6va5o2suda/AADIIf9-f2D3CS9Q0OjfEWv-a?dl=0

Genealogische database Vlaardingen

Een aantal bronnen dat veelal voor genealogie wordt benut, is digitaal ontsloten. Zij zijn raadpleegbaar in GDV, de Genealogische Databank Vlaardingen. GDV is de opvolger van ISIS Vlaardingen dat sinds 2011 online was.

Mooi voorbeeld van lezersinput

Onlangs ontving de redactie een e-mail van websitebezoeker Peter Kooij. Hij raakte verdwaald in de collectie van Geschiedenis van Vlaardingen en stuitte daarbij op een foto van een portiersloge aan de Deltaweg. Het was de portiersloge van de Sunlightfabriek, die zijn eigen grootvader Jan Kooij destijds op de gevoelige plaat vastlegde. Peter is zelfs in het bezit van het negatief. Op aanwijzen van Peter is de datering van de foto gewijzigd en kon de fotograaf toegevoegd worden.

Eveneens uit de collectie van zijn opa komt dit mooie plaatje van de verplaatsing van de bewuste portiersloge. De portiersloge tijdens de verplaatsing. Foto Jan Kooij

Op de blog http://fotoarchiefjkooij.blogspot.nl/ van Peter Kooij zijn meer foto's van Jan Kooij te bewonderen.

 

 

Reacties