Direct naar navigatie

Nieuws

Door: Stadsarchief Vlaardingen

Op deze pagina vindt u nieuwtjes van onze bezoekers, nieuwe aanwinsten, tentoonstellingen enz.

Film Kolenhandel Nieuwstraten

Nico Nieuwstraten, geboren in de Irisstraat nummer 43 in Vlaardingen, woont al tweeëntwintig jaar in Ierland. Na het overlijden van zijn moeder vond de familie een aantal 8 mm-films gemaakt door zijn al in 1965 overleden vader. Hierbij zat een film over de verhuizing van het bedrijf van Nico’s opa,  de firma 'K. Nieuwstraten Kolen & Olie’, van de Spoorsingel 37 naar de Schiedamseweg 40A. Het bedrijf had een opslagterrein aan de Deltaweg 102.
Het filmfragment geeft een fraai tijdsbeeld van de firma en haar medewerkers anno 1962. Hoewel de vader van Nico een amateurfilmer was, is dat niet te zien. Het ziet er behoorlijk professioneel uit.
Het gevonden filmmateriaal was in slechte staat, maar een nicht van Nico heeft de smalfilm in Liverpool laten digitaliseren. Zij, Natasha Bourke, verwerkte enkele clips  in een kunstproject genaamd ‘Spoor: An Installation by Natasha Bourke’. Hier kunt u de film over het bedrijf 'K. Nieuwstraten Kolen & Olie’ bekijken:

https://www.dropbox.com/sh/oc5vv6va5o2suda/AADIIf9-f2D3CS9Q0OjfEWv-a?dl=0

Genealogische database Vlaardingen

Een aantal bronnen dat veelal voor genealogie wordt benut, is digitaal ontsloten. Zij zijn raadpleegbaar in GDV, de Genealogische Databank Vlaardingen. GDV is de opvolger van ISIS Vlaardingen dat sinds 2011 online was.

Mooi voorbeeld van lezersinput

Onlangs ontving de redactie een e-mail van websitebezoeker Peter Kooij. Hij raakte verdwaald in de collectie van Geschiedenis van Vlaardingen en stuitte daarbij op een foto van een portiersloge aan de Deltaweg. Het was de portiersloge van de Sunlightfabriek, die zijn eigen grootvader Jan Kooij destijds op de gevoelige plaat vastlegde. Peter is zelfs in het bezit van het negatief. Op aanwijzen van Peter is de datering van de foto gewijzigd en kon de fotograaf toegevoegd worden.

Eveneens uit de collectie van zijn opa komt dit mooie plaatje van de verplaatsing van de bewuste portiersloge.

De portiersloge tijdens de verplaatsing. Foto Jan Kooij

Op de blog http://fotoarchiefjkooij.blogspot.nl/ van Peter Kooij zijn meer foto's van Jan Kooij te bewonderen.

 

 

Reacties