Direct naar navigatie

Toegangskaart Internationale visserijtentoonstelling, Londen, 1883

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Visserij

Een bijzonder toegangskaartje in het bezit van Museum Vlaardingen is een season ticket voor de International Fisheries Exhibition van 1883 in Londen. Dit kaartje was van de bekende Utrechtse zo├Âloog en evolutiebioloog Prof.Hubrecht, die op de parallel gehouden wetenschappelijke conferentie een presentatie gaf.

Seaon Ticket, Londen, 1883In de 19e eeuw werden regelmatig grote internationale tentoonstellingen gehouden door de visserijindustrie. Zo ook in 1883. overzicht internationale visserijtentoonstelling, Londen, 1883In Londen organiseerde men de International Fisheries Exhibition  waar bedrijven uit allerlei landen hun producten en (nieuwe) technieken aan het publiek demonstreerden. Het Vlaardingse bedrijf van de gebr. Kikkert was bijvoorbeeld één van de deelnemers in Londen.

Parallel aan de tentoonstelling werd ook een wetenschappelijk programma gehouden.

Dit season ticket, of toegangsbewijs, was van één van de deelnemers aan het wetenschappelijk programma, de heer, dr. Hubrecht. Deze Utrechtse hoogleraar gaf in Londen een presentatie getiteld “Oysterculture and oysterfisheries in the Netherlands.” Prof.Dr.A.A.W. Hubrecht

Prof. dr. A.A.W.Hubrecht (1853-1915) was een befaamde Utrechtse zoöloog en evolutiebioloog, die nog met Darwin in 1880 heeft gecorrespondeerd. Naar hem is ook het bekende Hubrecht Instituut vernoemd, het toonaangevende centrum voor ontwikkelingsbiologie en stamcelonderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Het gevouwen toegangsbewijs heeft op de voor- en achterzijde in goud bedrukte afbeeldingen van vissen. Aan de binnenzijde staat onder andere ‘Complimentary ticket’ en ‘Dr. Hubrecht’. Het toegangsbewijs, nog in het originele envelopje , is in 1978 geschonken aan het museum door A.V.M. Hubrecht uit Nijmegen, een kleinzoon van Prof. Hubrecht.

Reacties