Direct naar navigatie

Portret van een visserman door G.J.Bos

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Visserij

Gerardus Johannes Bos was een bekende Leidse kunstschilder uit de 19e eeuw. Kunstwerken van hem hangen onder andere in de musea De Lakenhal en Kröller-Müller. Museum Vlaardingen heeft dit fraaie door hem gemaakte portretje uit 1853 van een visserman gekleed in oliegoed en zuidwester.

portret (1853) visserman door Gerard Johannis BosGerardus Johannes Bos (1825-1898) was een zeer actieve Leidenaar. Naast kunstschilder was hij ook etser, tekenaar en illustrator. Ook was hij maatschappelijk actief. Zo was hij directeur van de Leidsche schilder- en tekenacademie Ars Aemula Naturae , diaken bij de Evangelisch Lutherse kerk en regent van het Evangelische Wees- en Oudeliedenhuis. Daarnaast bezat hij ook nog eens samen met zijn broer een steendrukkerij.
Als kunstenaar kreeg hij onder andere les van J.L. Cornet , de portret- en historieschilder en één van de stichters van het Leidse museum De Lakenhal. Bos specialiseerde zich in dieren- en landschapsschilderijen , maar hij was vooral bekend van illustraties. Werk van hem hangt onder andere in Museum De Lakenhal en in Museum Kröller-Müller.
Bos heeft met houtskool en sepia een fraaie ‘gewassen’ tekening gemaakt (gewassen wil zeggen dat de inkt is verdund) van een in oliegoed geklede visser met een zuidwester. Hij leunt op een hek en om zijn pols hangt een paar dubbelduims wanten

Reacties