Direct naar navigatie

Plafondschildering in koepelkamer Museum Vlaardingen

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1700 - 1799, Thema's: Gezag en politiek

Eén van de fraaiste kamers in Museum Vlaardingen is de Koepelkamer. Deze kamer was destijds, toen Abraham van der Linden er woonde, één van de mooiste ontvangstkamers in Vlaardingen. Heel bijzonder in die kamer is de plafondschildering voorstellende 'Godin die de daden van de helden uitbazuint' gemaakt door de bekende decoratie- en portretschilder Gerard Sanders.

plafondschildering door Gerard Sanders, 1750Eén van de fraaiste kamers in Museum Vlaardingen is de Koepelkamer. De zeer vermogende koopman en reder Abraham van der Linden liet het ‘Huis met de Lindeboom’, waar nu het museum in is gevestigd, in 1740-42 bouwen. In 1750 werd het interieur van het pand nog mooier door de aangrenzende aanbouw, de Koepelkamer, te laten inrichten. Deze rijkelijk versierde kamer met  plafondstucwerk in Lodewijk XV stijl, mooie houten betimmeringen en een wandbespanning, moet destijds één van de fraaiste ontvangstkamers in Vlaardingen zijn geweest. Vooral de bijzondere plafondschildering in de Koepelkamer door Gerard Sanders is opvallend.
Gerard Sanders (1702-1767) was destijds een bekend portret- en decoratieschilder. Hij kreeg een aantal opdrachten van Abraham van der Linden. Zo maakte hij naast deze portret Abraham van der Linden door Gerard Sandersplafondschildportret Agneta Van Reewijk door Gerard Sandersering ook olieverfschilderijen van Abraham van der Linden, zijn tweede vrouw Agneta van Reewijk en hun dochters Alida en Elisabeth.

De grote plafondschildering van ruim 5 meter lang en bijna 3 meter breed toont de 'Godin die de daden van de helden uitbazuint'; een mythologische voorstelling met het zinnebeeld van de vrijheid en het symbool van de voorspoed. Het een en ander is geschilderd tegen een achtergrond van een blauwe lucht.
De gevleugelde vrouw met de twee trompetten is de personificatie van de Faam. Rechts van haar twee putti (de mollige kinderfiguurtjes), die bloemetjes strooien. In het midden is een tweetal vrouwfiguren afgebeeld, waarvan degene met de hoed op een stok de Vrijheid symboliseert en degene met de samengebonden pijlen de Eendracht. Rechts van hen de Vrede, met een (palm)tak in de ene en een duif in haar andere hand. Daaronder Mercurius met zijn herautstaf en een geldbuidel, als beschermer van de Handel. Daarachter een vrouw met de vruchten van de aarde op haar hoed als teken van de landbouw. Beide, handel en landbouw, floreren als er vrijheid, vrede en eendracht heerst.

Video's

 

Reacties