Direct naar navigatie

Olieverfschilderij Buisjesdag 1884

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Visserij

De Rotterdamse reder en schilder Hendrik Veder maakte dit schilderij van buisjesdag in 1884. Het toont Vlaardingse en Maassluise haringloggers die uitvaren voor de haringvangst. Het schilderij hangt aan de schilderijenwand in Museum Vlaardingen

Hendrik Veder,  Buisjesdag 5 juni 1884


Buisjesdag was de dag dat de haringvissers uitvoeren voor het nieuwe seizoen. De naam komt van de haringbuizen, de speciaal voor de haringvangst ontwikkelde vissersschepen, waarop de haring ook gekaakt en gezouten werd. Vanaf de 16e eeuw tot ongeveer midden 19e eeuw waren haringbuizen de belangrijkste schepen voor de haringvangst. Daarna werden ze vervangen door sloepen en loggers.


Buisjesdag was altijd een belangrijke dag in het seizoen. De schepen voeren uit en werden uitgezwaaid vanaf de kade door de achterblijvers; veelal echtgenotes en kinderen. Altijd aanwezig was uiteraard de onzekerheid: komt iedereen weer veilig terug en wordt het een goede vangst ?  Buisjesdag was tot midden 19e eeuw altijd op 15 juni. De zondag ervoor werd dan ook in de kerk gebeden voor een behouden vaart en goede vangst. Later varieerde de datum, afhankelijk van de situatie in dat jaar.


Op dit olieverfschilderij van Hendrik Veder zie je volledig opgetuigde Vlaardingse en Maassluisse zeilloggers weerspiegeld in het water. Ze varen uit ter haringvangst. Hendrik Veder (1841-1893) was een Rotterdamse reder en eigenaar van een zeilmakerij. Als autodidact schilderde hij vooral uit liefhebberij zeegezichten. Desondanks stond hij als professioneel kunstenaar te boek. Zo stuurde hij tussen 1869 en 1884 meermaals werk in voor de jaarlijkse Tentoonstelling van Levende Meesters. Dit waren een reeks tentoonstellingen die die in die jaren in een aantal grote Nederlandse steden werden gehouden.
De naam Hendrik Veder leeft nog altijd voort in de Hendrik Veder groep, een Rotterdans bedrijf voor de productie van en groothandel in vooral staalkabels.

Reacties