Direct naar navigatie

Model van de VL 2, Vlaardings Bloei door J.van der Zande

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Visserij

Regelmatig exposeerden Vlaardingse reders op grote internationale tentoonstellingen, zo ook de firma IJzermans. Dit fraaie model van de zeillogger ‘Vlaardings Bloei’ is gemaakt voor de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893. Het model heeft nu een prominente plaats in Museum Vlaardingen

model VL 2, Vlaardibgs Bloei door J.van der ZandeIn de tweede helft van de 19e eeuw nam de internationale handel een steeds grotere vlucht. Grote internationale tentoonstellingen werden steeds vaker georganiseerd. Ook Vlaardingse reders waren vaak present op dit soort tentoonstellingen. Zo exposeerde de firma IJzermans in 1893 op de wereldtentoonstelling in Chicago een groot model van een zeillogger voorzien van visserijnummer VL 160 en met de naam ‘Vlaardings Bloei’. Dit model, schaal 1:7, is 485 cm lang, 193 cm hoog en 85 cm breed.  In 1897 is het model nog eens geëxposeerd , maar nu wat dichter bij huis , in Dordrecht op de Visscherij en Scheepvaart Tentoonstelling.
Een kuiper in dienst bij van IJzermans, J. van der Zande, had dit model voor zijn werkgever gemaakt. Voor de tentoonstelling gaf men de zeillogger het nummer VL 160. Het was eigenlijk de VL 2, maar op die manier zou men kunnen denken dat de Vlaardingse vloot maar uit twee schepen bestond.
virer schepen van firma IJzermans op volle zee door N.KorpershoekDat veel  kuipers ook kunstzinnige kwaliteiten bezaten, blijkt wel uit het feit dat een andere kuiper, N. Korpershoek, ook in dienst  van de fa. IJzermans,  in 1902 een groot schilderij maakte van vier schepen op volle zee. De VL 2 ‘Vlaardings Bloei’ is een van de afgebeelde schepen. Gebruikte  IJzermans het model  van de ‘Vlaardings Bloei’ om te exposeren op grote tentoonstellingen en op die manier reclame te maken voor zijn bedrijf, een afbeelding van het schilderij van Korpershoek gebruikte hij voor weer voor een reclamefolder. 
In Vlaardingen is de naam IJzermans nog steeds verbonden met de Villa IJzermans, een statig pand gelegen aan de Schiedamseweg in Vlaardingen. Het is sinds jaren het onderkomen van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o..

Reacties