Direct naar navigatie

Goud voor Vlaardingen in 1892

Door: Museum Vlaardingen

In 1892 werd de collectieve Vlaardingse inzending voor de grote Internationale Sport- , Visscherij- en Paardententoonstelling in Scheveningen bekroond en beloond met de gouden eremedaille. In de tweede helft van de 18e eeuw borduurden internationale tentoonstellingen voort op het succes van de grote wereldtentoonstelling van 1851 in Londen zo ook deze in Scheveningen. Een aantal Vlaardingse firma’s besloot tot een gezamenlijke inzending voor het visserijthema en dit was dermate succesvol dat het resulteerde in deze gouden eremedaille. Zelfs Koningin Wilhelmina en haar moeder. koningin-regentes Emma behoorden tot de bezoekers.

In 1892 werd de collectieve Vlaardingse inzending voor de grote Internationale Sport- , Visscherij- en Paardententoonstelling in Scheveningen bekroond en beloond met de gouden eremedaille.
Na het succes van de eerste grote wereldtentoonstelling in  Londen in 1851 begonnen meer en meer landen in Europa tentoonstellingen te organiseren, waarbij bedrijven hun producten en (nieuwe) technieken aan elkaar konden tonen. Zo ook de visserijindustrie. In Scheveningen werd in 1892 een zeer grote tentoonstelling georganiseerd namelijk de Internationale Sport- , Visscherij- en Paardententoonstelling. Dit was een mengeling van internationale sportwedstrijden en daarnaast een internationale tentoonstelling, die vier maanden duurde. De term sport was echter een rekbaar begrip.  Er waren een dertiental  thema’s waarvan de visserij er een was, maar wel een van de drie grote pijlers van de tentoonstelling. Niet zo vreemd als je bedenkt dat ook Scheveningen een grote visserijindustrie had die zich graag wilde manifesteren.
De tentoonstellingsgebouwen bevonden zich aan het Gevers Deynootplein, tegenover het Kurhaus. De tentoonstelling opende op 1 juni. Deze datum was bewust gekozen , dat was namelijk ook het begin van het badseizoen waarbij Scheveningen altijd al druk werd bezocht.
Een aantal Vlaardingse firma’s besloot tot een gezamenlijke inzending. Zo was de firma IJzermans present met een model van de logger VL 160 en de firma Kikkert met allerlei visserijproducten.  De tentoonstelling werd goed bezocht, zo ook de Vlaardingse inzending. Een hoogtepunt was het bezoek van Koningin Wilhelmina met haar moeder, Koningin-regentes Emma. De Vlaardingse inzending werd dermate goed gewaardeerd dat ze beloond werd met een gouden eremedaille. 
De 4,2 cm grote gouden penning toont aan de voorzijde een portret van de jonge Koningin Wilhelmina . De penning werd ontworpen en geslagen bij de Rijksmunt in Utrecht en bevindt zich nu in de collectie van Museum Vlaardingen.

Reacties