Direct naar navigatie

Gezichtsreconstructie boomstamkistman

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1000 - 1499

In 2002 werden bij opgravingen op de Markt in Vlaardingen (het zogenaamde Gat in de Markt) een aantal graven uit de 1e helft van de 11e eeuw blootgelegd. De lichamen waren begraven in eenvoudige houten kisten van oud scheepshout. Eén was er echter begraven in een uitgeholde boomstam: de 'boomstamkistman', een man van tussen de 50 en 60 jaar oud. Het skelet was nog in dermate goede conditie dat het gezicht van deze man gereconstrueerd kon worden met behulp van de modernste forensische methoden. Dit is nu één van de topstukken in Museum Vlaardingen.

Het gereconstrueerde gezicht van de boomstamkistmanIn 2002 werden  bij opgravingen in de Vlaardingse markt ( het zogenaamde Gat in de Markt ) een veertigtal graven uit de 1e helft van de 11e eeuw blootgelegd. De lichamen waren begraven in eenvoudige  houten kisten van oud scheepshout. Eén was er echter begraven in een uitgeholde boomstam : de boomstamkistman, een man van tussen de 50 en 60 jaar oud.
De skeletten van deze mensen  waren nog in dermate goede conditie dat naast botmateriaal ook DNA materiaal verzameld kon worden uit kiezen. Dit was dan ook een  unieke kans om meer te weten  te komen over deze periode**.   Er werd een groot onderzoek gestart. Doordat een levend organisme elementen uit zijn omgeving opneemt, kon uit de verhoudingen van die elementen afgeleid worden waar deze mensen vandaan kwamen. Bijna  de helft bleek niet uit Vlaardingen te komen, maar vermoedelijk uit Zuid-West Engeland, Ierland of Normandie. De mensen waren ook allemaal vrij lang voor die tijd, tussen de 1m63 en 1m75  wat wees op een redelijk gezonde voeding.
De boomstamkistman kwam weer ergens anders vandaan. Vermoedelijk York  of Duitsland. Maja d’Hollosy, een archeologe/fysisch antropologe van de universiteit van Amsterdam, doet onderzoek aan menselijke skeletten van archeologische opgravingen. Zij maakte een levensechte reconstructie van het gezicht van de boomstamkistman, gebruikmakend van forensische methoden en uiteraard de analyseresultaten van het DNA en botonderzoek.

** In deze periode was ook in 1018 de slag bij Vlaardingen waarbij Dirk III met behulp van plaatselijke bewoners een Duits  keizerlijk leger versloeg , het begin van het graafschap Holland met Vlaardingen als centrale plaats. Als een van de grotere plaatsen waren er veel contacten. Vlaardingen was een handelsplaats. Er liep een handelsroute over water tussen Tiel en Engeland, waarbij in Vlaardingen tol moest worden betaald aan Dirk III. Het is dus  niet zo vreemd dat Vlaardingen destijds een ‘immigrantenstad’ was

Reacties