Direct naar navigatie

Gevelbord scheepswerf 's Lands Welvaren

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Visserij

Aan de gevel van het gebouw van scheepswerf ’s Lands Welvaren aan de Havenstraat in Vlaardingen hing tientallen jaren dit fraaie vijfhoekige houten gevelbord. ’s Lands Welvaren was één van de oudste scheepswerven in Vlaardingen en gaat terug tot 1638. Het bord met daarop een kunstig in reliëf gemaakte opgetuigde varende driemaster hing er vanaf 1856 aan de gevel.

gevelbord scheepswerf 's Lands WelvarenEén van de oudste scheepswerven van Vlaardingen was de scheepswerf met de fraaie naam ’s Lands Welvaren. In 1638 kreeg de Delftse scheepmaker Jan Jorisz toestemming van het Hoogheemraadschap om een scheepshelling te bouwen aan de Havenstraat. De werf heeft tientallen eigenaren gehad totdat de werf in 1868 in bezit kwam van de familie I.S. Figee.
Vanaf 1856 hing aan de gevel van het gebouw een kunstzinnig vijfhoekig houten gevelbord, dat nu een pronkstuk in Museum Vlaardingen is. Het ingekleurde gevelbord, met in grote witte letters het onderschrift ‘s Lands Welvaren, laat een kunstig in reliëf gemaakte opgetuigde varende driemaster zien met daarachter nog een klein zeilend binnenvaartschip.
tekening door Anton Pieck van gevelbordVan dit gevelbord heeft het museum nog een mooie getekende afbeelding. Het is gemaakt door de bekende tekenaar Anton Pieck, die in 1946 een pentekening maakte van het gevelbord voor een vriend van hem, Jaap Kolkman. Deze Kolkman gebruikte de tekening voor het boek Brood uit het Water dat hij schreef onder het pseudoniem Fenand van de Oever.
De familie Figee heeft de werf tientallen jaren in bezit gehad. Men opende ook een vestiging aan de Koningin Wilhelminahaven en gaandeweg werden de activiteiten meer daar naartoe verplaatst. In 1960 zijn de panden aan de Havenstraat afgebroken en in 1969 kwam het bedrijf aan de Koningin Wilhelminahaven in bezit van Havenbedrijf Vlaardingen- Oost (HVO). HVO heeft het gevelbord in 1970 aan het toenmalige Visserijmuseum in Vlaardingen geschonken.

Reacties