Direct naar navigatie

Begrafenispenning P.C. van Leyden

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1600 - 1699, Thema's: Gezag en politiek

Pieter Cornelis van Leyden was bij zijn overlijden in 1788 heer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht. Zoals gebruikelijk werd bij het overlijden van een vooraanstaand figuur een zilveren begrafenispenning geslagen. Bekender is hij wellicht geworden als fervent kunstverzamelaar. Zijn prentencollectie werd later geschonken aan de Nederlandse staat en vormt nu de basis van het prentenkabinet in het Rijksmuseum in Amsterdam.

voorzijde begrafenispenning P.C.van LeydenIn de 16e- tot en met de 18e-e eeuw was het gebruikelijk om bij het overlijden van een vooraanstaand persoon begrafenispenningen te slaan en uit te delen, zo ook voor baron Pieter Cornelis van Leyden,  heer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht.

De Van Leydens’ waren een vooraanstaande Leidse familie. Via de grootmoeder van Pieter Cornelis,  Alida van Ruytenburgh, kwam ook de titel heer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht in de familie Van Leyden. De grootvader van deze Alida was Willem van Ruytenburgh, die op Rembrandts’ schutterstuk ‘De Nachtwacht’ staat afgebeeld en in het Hof een buiten had laten bouwen.

Pieter Cornelis (1717-1788) was een verwoed kunstverzamelaar. Zijn prentenverzameling met prenten van veel bekende kunstenaars, onder andere een aantal van Rembrandt, is vermaard. De verzameling is later geschonken aan de Nederlandse staat en vormt nu de basis van de verzameling van het Rijksprentenkabinet (Rijksmuseum).

Pieter Cornelis staat ook afgebeeld op een familieportret in het Rijksmuseum. Dit schilderij uit 1728 van Willem Maris toont de jonge Pieter Cornelis met zijn vader, moeder en twee broers.

achterzijde begrafenispenning P.C.van LeydenDe zilveren begrafenispenning toont aan de voorzijde het familiewapen en op de achterzijde de tekst: ‘Ter gedachtenisse van P.C. Baron van Leyden, Heere van Vlaardingen en Vlaardinger Ambacht. Geb.d 18 nov 1718 Overld 8 mei 1788 Begr. te Vlaardingen’.

De overlijdensdatum is later aan de penning toegevoegd. De datum is erin geslagen, in tegenstelling tot alle andere tekst die is gegoten. Saillant detail is dat het geboortejaar foutief op de penning staat want dit hoort te zijn 1717 in plaats van 1718.

Behalve Museum Vlaardingen bezitten ook andere musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, de Lakenhal in Leiden en Teylers Museum in Haarlem eenzelfde penning.

Reacties