Direct naar navigatie

Haringkaakmesje uit 1882

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Dagelijks leven

Voor sommige matrozen was het maken van houtsnijwerkjes voor geliefden thuis tijdens de stille uurtjes van hun lange tochten klaarblijkelijk een manier om hun verlangen naar hen te stillen. Zo ook dit versierde haringkaakmesje uit 1882 met de initialen A v D. Vermoedelijk is dit kaakmesje gemaakt ter gelegenheid van een huwelijk.

haringkaakmesje uit 1882Bijzonder zijn een aantal houtsnijwerkjes die Museum Vlaardingen heeft. Aan boord van de vissersschepen was het uiteraard hard werken, maar tijdens de lange tochten was er soms ook tijd voor wat ontspanning. Sommige vissers maakten dan fraaie houtsnijwerkjes.
Ongetwijfeld was het verlangen naar geliefden thuis tijdens de lange tochten op zee groot. Veel van de houtsnijwerkjes waren dan ook verfraaid met allerlei versierselen die refereerden aan de liefde en gemaakt als cadeautjes voor de geliefden thuis.
Zo ook dit haringkaakmesje, gemaakt in 1882. Het houten heft heeft een inscriptie ‘A v D’ met aan weerszijden twee duiven. Ook is er nog een haring ingekerfd met twee kronen en het jaartal 1882. Vermoedelijk is dit gemaakt ter gelegenheid van een huwelijk.
haringsnijplankje gemaakt in 1881 door Maarten VerkielAndere bijzondere houtsnijwerkjes in Museum Vlaardingen gemaakt door vissers tijdens hun tochten op zee, zijn een haringsnijplankje van Maarten Verkiel uit 1881 gemaakt voor zijn aanstaande huwelijk en een haringsnijplankje uit 1933, waarvan de maker alleen bekend is onder zijn ingekerfde initialen ‘J v d L’.haringsnijplankje uit 1931 door J v d L

Reacties