Direct naar navigatie

Open Monumentendag 2016

Door: Stadsarchief Vlaardingen

De Open Monumentendag wordt dit jaar voor de dertigste keer door het Nationale Comité georganiseerd. Het is een landelijke manifestatie om de monumenten in Nederland eens per jaar onder de aandacht te brengen. Dit jaar vindt de Open Monumentendag plaats op zaterdag 10 september. Traditiegetrouw wordt op vrijdag 9 september de Open Monumenten Klassendag georganiseerd. Nieuw dit jaar is een ‘voorprogramma’ op de vrijdagavond.

Vorig jaar was het thema 'Kunst en Ambachten'. Dat gaf de gelegenheid om architectuur, erfgoed, kunst en ambachten onder de aandacht te brengen. Hier vindt u de foto’s van vorig jaar. Dit jaar is het een jubileumjaar voor de Open Monumentendag. Het landelijk comité heeft een feestelijk thema gekozen, dat zich leent voor een brede aanpak en een ruim aanbod van erfgoed-hoogtepunten. Het thema voor 2016 is ’Iconen en Symbolen’.

Iconen en symbolen hebben een gezamenlijke kern van betekenis. Ze staan voor iets dat meer is dan je op het eerste gezicht ziet of vermoedt. Een icoon is een herkenningssymbool of een aanduiding van een digitale functie of een kunstwerk of een persoon. Symbolen zijn beelden en tekeningen met een betekenis.

Programma 9 en 10 september

Ook dit jaar worden er in Vlaardingen op zaterdag 10 september activiteiten rondom het thema georganiseerd. Klik hier voor de programmaflyer. Maar ook het programmaboekje is bekend! Op vrijdagavond 9 september wordt er al een aftrap gegeven voor de Open Monumentendag die in het teken zal staan van de trekvaart; het icoon van de Gouden Eeuw.

Trekschuit, Collectie Stadsarchief Vlaardingen

De Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen en omgeving, het De Grootfonds, de gemeente Vlaardingen en de stichting Erfgoed Vlaardingen.

 

Reacties