Direct naar navigatie

Watertoren Emmastraat

Door: admin

In de vorige eeuw sierde een mooie watertoren de Emmastraat. Nooit geweten dat daar een toren stond? Dirk Tempelaar neemt je mee naar deze markante plek...

Voor een paar weken terug liep ik via de Emmastraat richting het Pannenkoekenhuis ‘t Hof aan de Hofsingel. Een omgeving die ik van haver tot gort ken en die, op de bewoners na, in al die jaren nauwelijks is veranderd.

Watertoren in de Emmastraat. Collectie: Dirk Tempelaar

In en rond de Emmastraat heb ik mijn jeugdjaren gesleten en ben ik een keer in de buurt, dan kan ik het niet laten even weg te mijmeren in het verleden. Wij, mijn ouders en ik, woonden op nummer 43, een statig pand pal naast een school. Later zou dit, na een grondige verbouwing, het onderkomen worden van ‘Schietvereniging Wilhelmina’.
 
Watertoren in de Emmastraat rond 1900. Collectie Stadsarchief VlaardingenIn mijn jeugdjaren stond er in de Emmastraat een prachtige, statige watertoren (gebouwd in 1895) achter een lichtgroen maar roestig hekwerk. Voordat de Stadsgehoorzaal in 1952 in gebruik werd genomen, werd dit hekwerk gesloopt en rondom de watertoren een parkeerterrein aangelegd, bestemd voor auto’s van bioscoop- en theaterbezoekers.

De watertoren en het parkeerterrein waren nu onderdeel van de openbare weg en dus een heerlijke speelplaats voor de jeugd. Hoeveel rondjes mijn buurtgenootjes en ik om deze imposante watertoren renden weet ik niet meer, maar het moeten er op zijn minst enkele duizenden zijn geweest.

De oude watertoren aan de Emmastraat. Collectie Stadsarchief VlaardingenOp het plein met watertoren werd door de jongens uit de buurt volop gevoetbald, wat op z’n tijd een gesneuvelde ruit opleverde wat daarna meestal boze gezichten liet zien van de getroffen buurtbewoners. Dan moest oom agent Van Driel er weer aan te pas komen om verhoor en wederhoor toe te passen en om ons adres te noteren! Liegen tegen hem was er niet bij, want hij wist exact waar iedereen woonde!

Als Van Driel daarna aanbelde om bij mijn ouders verhaal te halen, waren zij daar niet zo blij mee en werd ik zonder eten naar mijn kamer op zolder gestuurd.

De watertoren in de Emmastraat was een markant punt. Vlaardingers hebben nooit begrepen waarom zoiets moois gesloopt diende te worden. Het toenmalige College van B&W hanteerde in die tijd met verve de slopershamer en door hun toedoen werden vele mooie panden in Vlaardingen met de grond gelijk gemaakt!

Dirk Tempelaar

Reacties