Direct naar navigatie

Historische zitmuren

Door: admin, Thema's: Cultuur en vermaak

Sinds 22 april 2017 sieren drie prachtig gemozaïekte zitmuren de ingang van stadspark Het Hof in Vlaardingen. De kleurrijke muren tonen op speelse wijze de Canon van Vlaardingen: de grote en kleine verhalen die onze stad maken tot wat het vandaag de dag is...

Met veel geduld worden de tegeltjes op hun plaats gelegd. Foto: Ron van Rossum.

Stadspark Het Hof onderging in 2011-2012 een hele transformatie. Daarbij maakte het oude bloemenperk aan de Hoflaan plaats voor een meer open toegang tot het park. Een mooi plekje om even tot rust te komen, maar waar? Het vernieuwde park verdiende iets bijzonders. Marinus Nijhof van de stichting Metamorphose kwam met een leuk idee: vereeuwig beelden die typisch zijn voor Vlaardingen in grote mozaïeken banken en creëer zo een aantrekkelijke rustplek.

Een verfrissend idee

Het plan van Marinus omvatte echter veel meer dan het maken van kleurrijke banken. Het kwam voort uit de gedachte om langdurig werkzoekenden te betrekken bij een zinvol, creatief project waaraan zij zelf positieve elementen konden ontlenen. Kunstenaars, werkzoekenden, projectleider, landschapsarchitect en ambtenaren zouden de handen in elkaar moeten slaan om dit idee te realiseren. De gemeente was enthousiast en dankzij de steun van het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o. kon het project van start gaan.

De eerste twee zitmuren

Vele handen maken licht werk. Foto: Ron van Rossum. Kunstenaars Joop van Dongen, Marjon Hoogendijk, Annemiek Drijfhout en Mirjam Touwslager maakten het aantrekkelijke ontwerp voor de eerste twee zitmuren. Hierop staat de geschiedenis van Vlaardingen van 1600 tot 1850 afgebeeld. 

Het geheel verbeeldt historische gebeurtenissen, kenmerkende oude gebouwen, archeologische artefacten en markante oud-inwoners van de stad Vlaardingen. Onze eigen stad en de collecties van het archief en archeologie vormden dus de inspiratiebron. Ook de ‘Steen van de Ambachtsheer’ heeft een plaatsje gekregen in één van de muren.

Samen werken aan een kleurrijk eindresultaat. Foto: Ron van Rossum. De eerste twee zitmuren staan nu aan de ingang van Het Hof, maar zijn gemaakt in een loods aan de Waterleidingstraat in Vlaardingen. Een groep werkzoekenden onder begeleiding van de kunstenaars waren daar weken achtereen druk bezig om met ontelbare kleurrijke tegeltjes het ontwerp te realiseren. Op de website van Joop van Dongen kan iedereen het monnikenwerk van deze mensen bewonderen. 

Zorgvuldig mozaïeksteentjes knippen voor de Romeinse mantelspeld. Foto: Archeologische collectie gemeente Vlaardingen.

Het derde pareltje

Eind 2015 startte de Stichting Historische Zitmuren met de plannen voor een derde zitmuur. Op deze zitmuur staat de oudste geschiedenis van Vlaardingen afgebeeld, van ongeveer 3000 voor Chr. tot 1000 na Chr. Bekende archeologische voorwerpen uit deze perioden, die te zien zijn in het gemeentelijk archeologisch depot en Museum Vlaardingen, zijn op kunstzinnige en kleurrijke wijze in mozaïek afgebeeld.

Meer weten?

Alle foto's van het project zijn te zien op www.jouwtjoep.nl

Meer informatie over dit project vind u op:

Website Stichting Historische Zitmuren
Website Stichting Metamorphose
Website jij maakt het mee 

Video's

Onthulling derde zitmuur

Op 22 april 2017 onthulde de Stichting Historische Zitmuren onder grote belangstelling de derde zitmuur aan park Het Hof in Vlaardingen.

 

Reacties