Direct naar navigatie

Vlaardingse vlag

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Gezag en politiek

De Vlaardingse driekleur heb je al voor een paar tientjes in je bezit. Toch zal die vlag in de meeste huishoudens ontbreken. Een gemiste kans, want de stadsvlag mag je altijd, overal en bij elke gelegenheid laten wapperen……

Dat in tegenstelling tot de Nederlandse vlag. Het voeren daarvan is aan strikte regels gebonden. De Nederlandse vlag is het hoogste symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden en dient daarom met het grootst mogelijke respect behandeld te worden. Zo mag het rood-wit-blauw bijvoorbeeld alleen uitgehangen worden tussen zonsopgang en zonsondergang. Als het donker is moet er een felle lichtbundel op de vlag gericht zijn. Een vlag van een ander land moet links van de Nederlandse vlag geplaatst of gehangen worden. De vlag mag absoluut de grond niet raken en oude, versleten en verkleurde vlaggen dienen op discrete wijze verbrand te worden. De kleuren zijn rood-wit-blauw, om precies te zijn, helder vermiljoenrood, reflecterend wit en kobaltblauw. Deze driekleur wordt sinds 19 februari 1937 als officiële Nederlandse vlag gevoerd. Tot die datum wapperde de oranje-wit-blauw ('oranje-blanje-bleu') gekleurde Prinsenvlag, de door de Prinsgezinden gevoerde vlag tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795).

De Vlaardingse vlag kent een minder lange historie. Deze vindt zijn oorsprong in de visserij en de koopvaardij. In 1857 moesten de schepen van de rederijen in Zuid-Holland naast de nationale vlag ook een onderscheidende, plaatselijke vlag voeren. De Commissaris van de Koning in Zuid-Holland verzocht het gemeentebestuur een ontwerp in de vorm van een gekleurde tekening toe te sturen aan de Minister van Binnenlandse Zaken. Hugo Maarleveld (1833-1886), een Vlaardingse kunst-, huis- en decoratieschilder is hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de ontwerptekening.

Foto Arie Wapenaar          Foto Arie Wapenaar

Het werd een vlag in de kleuren rood-geel-blauw, in horizontale banen. Voor deze kleuren is gekozen omdat ze ook in het wapen van Vlaardingen zitten. Hierop zien we tegen een gouden achtergrond een rode leeuw met blauwe tong en blauwe nagels. Het goud is in de vlag vervangen door heraldisch geel.

Aarzel niet om de Vlaardingse vlag aan te schaffen en 'm uit te hangen op elk moment dat je iets te vieren hebt. Het mag.

Bronnen:

- Sigal M.C. - 'De Vlaardingse vlag' , artikel uit de Nieuwe Vlaardingsche Courant, 26 oktober 1953 

Afdeling Voorlichting Gemeente Vlaardingen - brochure 'De Vlaardingse vlag'

Video's

 

Reacties