Direct naar navigatie

Archeologisch en bouwhistorisch depot gemeente Vlaardingen

Door: admin

Vlaardingen heeft al sinds 1999 een archeologisch depot en eigenlijk gaat de geschiedenis terug tot de jaren ’60. Jarenlang stond de archeologische collectie verspreid over twee locaties. Sinds 18 maart 2016 vindt u het 'archeologisch en bouwhistorisch depot' aan de Waalstraat 100a.

Opslagruimte en meer...

Het depot van de gemeente Vlaardingen is veel meer dan een opslagplaats. ‘Stockeren’ is immers geen doel op zich. In het depot staan vondsten en bouwhistorische elementen die bedreigd werden. Daarom stelt de gemeente dit erfgoed veilig in het depot.

Brugklassers tijdens een workshop archeologie in het depot. Foto: C. Van Loon 

Enerzijds doet ze dit voor toekomstige generaties Vlaardingers, anderzijds om (vernieuwend) wetenschappelijk onderzoek in de toekomst mogelijk te maken. Het depot is dus een plek waar goed zorg wordt gedragen voor ons erfgoed en waar ook burgers, onderzoekers en scholen meer dan welkom zijn!

Veel werk

Met de archeologische en (later) bouwhistorische collectie ondergebracht in het depot, is het werk echter nog niet gedaan. Eén van de doelen van de depotbeheerders is om beide collecties volledig te controleren, te beschrijven en te ontsluiten.

Twee maatschappelijke stagiairs geven voorwerpen een standplaats in het nieuwe depot. Foto: C. Van Loon Vooral bij archeologisch materiaal dat gevonden is vóór de jaren 2000 kan het koppelen van de vondsten aan de beschikbare informatie een hels karwei zijn. Gelukkig kan de gemeente rekenen op de hulp van verschillende vrijwilligers en soms van stagiaires. 

Het resultaat van het harde werk dat verricht wordt op het depot, kunt u blijven volgen op deze site, facebook of twitter.

Open deuren

Alle archeologische vondsten hebben een plekje gekregen in het depot aan de Waalstraat 100a. Foto: C. Van LoonOntdekt u graag zelf onze collecties? Of heeft u leuke ideeën voor samenwerking in de toekomst?

Spring eens binnen op een donderdagmiddag tussen 12.00 en 15.00 uur: Waalstraat 100a, 2e etage (boven de bibliotheek). U bent van harte welkom!

Contactgegevens

Archeologisch en bouwhistorisch depot gemeente Vlaardingen
Waalstraat 100a (2e etage)
3131 CS Vlaardingen

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen

Carolien Van Loon, 06-83694269, carolien.vanloon@vlaardingen.nl
Frans van der Tuijn, 010- 2484992, frans.vd.tuijn@vlaardingen.nl

Video's

Archeovlog depot Vlaardingen

Benieuwd naar wat er met archeologische vondsten gebeurt in een depot? Depotbeheerder Carolien Van Loon vertelt je in deze ArcheoVlog van Erfgoedhuis Zuid-Holland over haar werkzaamheden, en over de allermooiste vondst van het hele depot van Vlaardingen…

 

Reacties