Direct naar navigatie

Vlaardingse inzending Stuk van het Jaar: verzetskrant De Luistervink

Door: Stadsarchief Vlaardingen

Het was moeilijk kiezen uit de drie zo verschillende archiefstukken die ingezet werden bij de lokale voorverkiezing van het (archief-)Stuk van het Jaar 2016. Het ene van deze tijd, het tweede heel bijzonder en het derde archiefstuk prachtig om te zien. Welk stuk zet Vlaardingen in bij de landelijke Stuk-van-het-Jaarcontest.........?

En de winnaar is.......

Het Stadsarchief Vlaardingen organiseerde in de zomermaanden een voorverkiezing van de landelijke wedstrijd Stuk van het Jaar 2016. Het thema dit jaar is ‘Grenzen’. Hiermee sluit de organisatie aan bij de Maand van de Geschiedenis.  Het publiek kon tot 1 september stemmen op hun favoriete stuk.  Inmiddels zijn de stemmen geteld en de uitslag is verrassend. Niet een piepklein (28 bij 22 mm) in perkament gebonden boekje met stadswapens uit de 18e eeuw of een mooie ingekleurde handschriftkaart van het gebied rond de Zouteveense Meer uit de 17e eeuw kwamen als winnaar uit de bus. De keuze van het publiek viel op de recent gemaakte verzetskrant De Luistervink door leerlingen van basisschool De Klinker. Drie meiden uit groep 7 van Daltonschool De Klinker, Ayca, Boutaina en Sahra, zijn de makers ervan.

De kleurige, met de hand getekende en geschreven krant kreeg veruit de meeste stemmen. Het winnende Vlaardingse stuk dingt mee naar de landelijke eretitel 'Stuk van het Jaar'.


Verzetskrant De Luistervink is een van de kranten die leerlingen van diverse basisscholen hebben ingeleverd. Het maken van een verzetskrant was onderdeel van een erfgoedproject over verzetsgroep De Geuzen. De verzetskranten leggen de relatie tussen kinderen van deze tijd en het tragische verhaal van de eerste lichting Geuzen in de Tweede Wereldoorlog. De leden hiervan liepen door hun onervarenheid en jeugdig enthousiasme al snel tegen hun eigen grenzen op. Een half jaar na de oprichting van de groep arresteerden de Duitse bezetters 230 leden en werden zij naar de Scheveningse gevangenis gebracht. Vijftien Geuzen en drie Februaristakers kwamen op 13 maart 1941 door vijandelijke kogels op de Waalsdorpervlakte om het leven. De meeste andere gearresteerde Geuzen belandden in concentratiekamp Buchenwald en keerden helemaal niet of vaak zeer getraumatiseerd terug.

Duik in archiefdoos                                                                                             Tijdens het bezoek aan het Stadsarchief Vlaardingen zijn de leerlingen onder meer in de depots op zoek gegaan naar de archiefdoos waarin zich de stukken van het Geuzenproces bevinden. Hierdoor kwam het verleden, dat zo ver weg lijkt, plotseling heel dichtbij.

Symbool                                                                                                                        De Luistervink staat symbool voor het verdwijnen van grenzen tussen heden en verleden en laat zien hoe belangrijk het is om de geschiedenis te laten voortleven in de jeugd van nu. Ook de niet-winnende kranten krijgen een plek in het Vlaardingse Stadsarchief.

Stemmen kan niet meer
Van 1 tot en met 27 oktober werd het publiek in de gelegenheid gesteld te stemmen op zijn of haar favoriete inzending. Inmiddels is het stemloket gesloten en is de uitslag bekend.  Regionaal Archief Tilburg won de eerste prijs, Stadsarchief Vlaardingen de tweede en Stadsarchief Rotterdam de derde prijs. Via deze link: www.stukvanhetjaar.nl kun je alle inzendingen nog eens bekijken. Bedankt voor uw stem!

Reacties