Direct naar navigatie

Leerlingen Daltonschool De Klinker in het zonnetje gezet

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1900 - 1949, Thema's: Jeugd en onderwijs, Gezag en politiek, Oorlog

Het ging er maandagochtend 31 oktober feestelijk aan toe in het Stadsarchief. Een uur lang stonden de leerlingen van Daltonschool De Klinker, Ayca, Boutaina en Sahra, in het middelpunt van de belangstelling. Zij zijn namelijk de makers van verzetskrant De Luistervink, die de tweede prijs in de wacht sleepte bij de verkiezing van het (archief-)Stuk van het Jaar 2016.

Links de vader van Boutaina die samen met Sahra de enorme taart laat zien. Ernaast Ayca en Boutaina met de verzetskrant (foto Ron van Rossum)     

Fotograaf Ron van Rossum was er, evenals stadsarchivaris Harm Jan Luth en educatief medewerker Joke van Leeuwen. Om half elf stonden de drie meiden vergezeld van de vader van Boutaina, tevens conciërge op De Klinker, op de stoep.
Er wachtte een enorme (uitdeel-)taart op hen. Hierop was hun verzetskrant in marsepein, glazuur en slagroom afgebeeld. Ook kregen de meiden alledrie een cadeaubon voor hun inzet. 


Vol trots bekeken ze de door Harm Jan Luth in ontvangst genomen prijs; hun eigen krant op schilderslinnen voorzien van de vermelding ‘Stadsarchief Vlaardingen: 2de prijs Stuk van het Jaar 2016’. Die blijft uiteraard in het Stadsarchief en krijgt een plaatsje naast de enkele jaren geleden behaalde tweede prijs, een plaquette van een ingekleurde tekening van een in 1877 doodgeboren Siamese tweeling.
Na het in ontvangst nemen van de felicitaties poseerden de drie dames als volleerde fotomodellen afwisselend met de taart, de prijs en met de echte krant. Alsof het hun dagelijks werk was, zo geroutineerd ging het eraantoe. Na de fotosessie stond er taart en chocolademelk op het programma. Mét de enorme Stuk-van-het-Jaar slagroomtaart in hun armen en een hoofd vol leuke herinneringen gingen ze weer naar school terug. Hier werden ze opgewacht door hun klasgenoten, hun enthousiaste juf Sjaan Timmermans en directeur Liset Dagelet.

Stadsarchief Vlaardingen laat Stadsarchief Rotterdam nét achter zich

Twee dagen eerder, zaterdag 29 oktober, tijdens de Nacht van de Geschiedenis, maakte schrijfster en boegbeeld van de Verkiezing Stuk van het Jaar, Rosita Steenbeek, de winnaars bekend.
Tot op het allerlaatste moment was het ontzettend spannend, liet de organisatie zaterdagnacht Harm Jan Luth weten. De stand was aanvankelijk Tilburg één, Rotterdam twee en Vlaardingen drie. Tótdat vrijdagmiddag er nog enkele honderden stemmen binnen regenden voor Stadsarchief Vlaardingen. Geen eerste prijs helaas, maar we zijn maar wát trots met de behaalde tweede! Alle 4648 stemmers bedankt!
Rotterdam won met het schitterende ontwerpaffiche voor Van Nelle Koffie met 4280 stemmen de derde prijs. Regionaal Archief Tilburg liet met 7161 stemmen iedereen ruim achter zich. Onze felicitaties dan ook voor deze deelnemers.

De grootste winst van dit evenement is dat de Nederlandse erfgoedinstellingen zich weer eens goed op de kaart hebben gezet door het publiek te laten genieten van achtenveertig parels van archiefstukken!

Reacties