Direct naar navigatie

 1. De Oude Havenbrug

  De Oude Havenbrug (1600 - heden)

  Ontelbare keren heb je er al gebruik van gemaakt. Met de auto, op de fiets of lopend. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Over de Oude Havenbrug natuurlijk...!

 2. Beeldbepalende panden Hoogstraat 41-43

  Beeldbepalende panden Hoogstraat 41-43 (1925)

  Dit winkelpand was oorspronkelijk een pakhuis met bovenwoning. Het is in 1925 gebouwd in expressionistische stijl. Het pand ligt in het centrum van Vlaardingen en heeft het statuut 'beeldbepalend' gekregen. Op de lijst met beeldbepalende panden en objecten met cultuurhistorische waarde in Vlaardingen heeft Hoogstraat 41-43 volgnummer 238. Een onafhankelijke deskundige van Stichting Dorp, Stad en Land heeft het pand een waarde van 14 punten toegekend. De motivatie luidt dat de ontstaansgeschiedenis en het lokale belang een redelijk hoge waarde hebben. De bouwstijl heeft een zeer hoge waarde. Het ensemble is beperkt verstoord door de nieuwe kozijnen, pui en dakkapel. De elektriciteitskabels die over de gevel lopen verstoren eveneens enigszins het uitzicht van dit mooie pand.

 3. Beeldbepalende panden Emmaplein 5-7

  Beeldbepalende panden Emmaplein 5-7 (1925)

  Deze gespiegelde woonhuizen zijn gebouwd in 1925 in expressionistische stijl. De panden liggen in de Oostwijk en hebben het statuut 'beeldbepalend' gekregen. Op de lijst van beeldbepalende panden en objecten met cultuurhistorische waarde in Vlaardingen heeft Emmaplein 5-7 volgnummer 107. Een onafhankelijke deskundige van Stichting Dorp, Stad en Land heeft de panden een waarde van 14 punten toegekend. De motivatie luidt dat de bouwstijl en uniciteit een redelijk hoge waarde hebben. Het ensemble is slechts zeer minimaal verstoord. Het gaat om nieuwe kozijnen en metselwerk.

 4. Beeldbepalend pand Kethelweg 17

  Beeldbepalend pand Kethelweg 17 (1917)

  Deze woning is in 1917 gebouwd en vertoont neorenaisance invloeden. Het pand ligt in Vlaardinger-Ambacht en heeft het statuut 'beeldbepalend' gekregen. Op de lijst van beeldbepalende panden en objecten met cultuurhistorische waarde in Vlaardingen heeft Kethelweg 17 volgnummer 308. Een onafhankelijke deskundige van Stichting Dorp, Stad en Land heeft het pand een waarde van 16 punten toegekend. De motivatie luidt dat de ligging een heel hoge waarde heeft en de bouwstijl een redelijk hoge waarde. Het ensemble is slechts zeer minimaal verstoord. Het betreft onder andere de dakkapellen en het gebruik van trespa (kunststof plaatmateriaal).

 5. Oosthavenkade. Interieur 'Hollandia'

  Oosthavenkade. Interieur 'Hollandia' (circa 1932)

  Oosthavenkade. Interieurfoto' s van de hal en de vergaderzaal van het hoofdkantoor van 'Hollandia, Hollandsche fabriek van melkproducten en voedingsmiddelen', afkomstig uit het 'Gedenkboek 1882-1932'.

 6. Oosthavenkade tegenover Visbank

  Oosthavenkade tegenover Visbank (circa 1900)

  Oosthavenkade. Gezicht vanaf de Westhavenplaats bij de Visbank naar de Oosthavenkade toe. Afgemeerd ligt de VL 190.

 7. Hollandse zeevissers in Dieppe

  Hollandse zeevissers in Dieppe (1928)

  Een groepsfoto van Hollandse zeevissers in Dieppe. De foto werd genomen op 26 november 1928 voor een zaaltje in Dieppe van de Centrale Bond van Transportarbeiders, afdeling Zeevisserij. Deze bond was een onderdeel van de N.V.V. Het zaaltje werd beheerd door het Vlaardingse echtpaar Van Houwelingen.

 8. Hollandse zeevissers in Dieppe, prentbriefkaart

  Hollandse zeevissers in Dieppe, prentbriefkaart (1929)

  Op 30 november 1929 stuurde de Hollandse zeevisser Gerrit vanuit Dieppe een prentbriefkaart aan zijn zuster J. Boon. De adreszijde is hierbij afgebeeld. Hij informeerde naar haar gezondheid en die van Rie en feliciteerde zijn zuster met haar verjaardag. Hij schrijft dat Jan nog niet gevist heeft en hij noemt aantallen kantjes haring die gevangen is. Meer nieuws weet hij niet en ook Rie moet de groeten van hem hebben.

 9. Beeldbepalend object Binnensingel bij nr.128

  Beeldbepalend object Binnensingel bij nr.128 (1910)

  Deze torenspits van de voormalige Nederlands Hervormde Kerk dateert uit 1910 en is tegenwoordig een sierelement aan de Binnensingel in de Oostwijk. De spits heeft het statuut 'beeldbepalend' gekregen. Op de lijst met beeldbepalende panden en objecten met cultuurhistorische waarde in Vlaardingen heeft dit object volgnummer 38. Een onafhankelijke deskundige van Stichting Dorp, Stad en Land heeft de torenspits een waarde van 16 punten toegekend. De motivatie luidt dat de ontstaansgeschiedenis en het lokaal belang een hoge waarde hebben. De bouwstijl heeft een redelijk hoge waarde en de ligging een zeer hoge waarde. De verstoring van het object is beperkt.

 10. Beeldbepalend pand Van Baerlestraat 252

  Beeldbepalend pand Van Baerlestraat 252 (1903)

  Deze boerderij is in 1903 gebouwd in de Westwijk, in een stijl die bekend staat als 'traditioneel ambachtelijk'. Het gebouw heeft het statuut 'beeldbepalend' gekregen. Op de lijst met beeldbepalende panden en objecten met cultuurhistorische waarde in Vlaardingen heeft Van Baerlestraat 252 volgnummer 14. Een onafhankelijke deskundige van Stichting Dorp, Stad en Land heeft het pand een waarde van 11 punten toegekend. De motivatie luidt dat de ontstaansgeschiedenis en het lokaal belang een redelijk hoge waarde hebben. Het ensemble is slechts zeer minimaal verstoord. Zo zijn de kozijnen aangepast en zijn er ramen in het dakvlak geplaatst.