Direct naar navigatie

 1. Schoteltje van porselein met Chinees landschap

  Schoteltje van porselein met Chinees landschap (1700 - 1790)

  Dit porseleinen schoteltje met standring vonden archeologen in 1990 in de vulling van een beerput van Herberg de Visscher. Het voorwerp is in de 18e eeuw gemaakt in China. Op de spiegel staat in blauw-wit een Chinees landschap. Op de onderkant staat een merk.

 2. Kopje van Engels aardewerk

  Kopje van Engels aardewerk (1750 - 1799)

  Dit kopje is in 1990 gevonden in een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 in Vlaardingen. De kop op standring is gemaakt van Engels aardewerk en dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw. De versiering aan de buitenzijde bestaat van onder naar boven uit een witte geribbelde band, gevolgd door een gladde blauwe band en een zwart-witte meander.

 3. Kopje

  Kopje (1750 - 1799)

  Archeologen vonden dit kopje in 1990 in de vulling van een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 te Vlaardingen. Het voorwerp met standring is voorzien van loodglazuur. De versiering aan de buitenzijde is uitgevoerd in blauw-wit en stelt een Chinees landschap voor. Het voorwerp is gemaakt in Engeland.

 4. Zwarte kom met vervaagde versiering

  Zwarte kom met vervaagde versiering (1770 - 1790)

  Kom op standring van Engels aardewerk uit de tweede helft van de 18e eeuw. De kleur is bruin / zwart en de buitenzijde is gedecoreerd met vermoedelijk gouden bloemen, die bijna niet meer zichtbaar zijn. De kom is in 1990 gevonden aan de Markt 50 te Vlaardingen.

 5. Schotel met bloemen en vlinder

  Schotel met bloemen en vlinder (1770 - 1790)

  Dit schoteltje van Engels aardewerk uit de tweede helft van de 18e eeuw is gevonden in een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 te Vlaardingen. Het plat is versierd met bloemen en een vlinder. Op de onderzijde staat een teken dat erop kan duiden dat het gaat om aardewerk uit Worcester.

 6. Bordje

  Bordje (1770 - 1790)

  Dit bord van Chinees porcelein dateert uit de 18e eeuw. Archeologen vonden het in 1990 in de vulling van een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 te Vlaardingen. De binnenzijde van het bord draagt een blauw-wit wan-li versiering, de buitenzijde is versierd met bloemen.

 7. Porseleinen schoteltje met karper

  Porseleinen schoteltje met karper (1725 - 1750)

  Deze porseleinen schotel op standring vonden archeologen in 1990 in de beerput van Herberg de Visscher. Het voorwerp is rond 1725 - 1750 gemaakt in China. Aan de buitenkant is de schotel gekleurd met een bruin/geel email. Op het plat staat een onderglazuur blauwe schildering van een tempel en op de wanden zijn karpers afgebeeld. Aan de bovenrand is een visgraatdecoratie aangebracht. Deze schotel vormt samen met een kopje de enige twee in ‘zeemleer’ gedecoreerde objecten in de beerput. Hoogstwaarschijnlijk zijn de schotel en kop in combinatie met elkaar gekocht. De kleur en de soort decoratie in onderglazuur blauw duiden hierop. Toch lijkt er een verschil te bestaan bij de schildering van de vissen. De grote karper op het schoteltje lijkt een witte kop te hebben, terwijl die op de wand van het kopje zijn ingekleurd. Dit kan te maken hebben met de verschillende specialismen van de schilders in China.

 8. Zeylende Galley voerende d'Admiraals vlag

  Zeylende Galley voerende d'Admiraals vlag (ca. 1700)

  Ingekleurde gravure voorstellende 'Zeylende Galley voerende d'Admiraals vlag' door Gerard Valk, ca. 1700. Afbeelding van een varend galeischip met 54 riemen en 2 masten. Onderschrift in frans en nederlands.

 9. Buizen op zee

  Buizen op zee (1700 - ca. 1750)

  Gravure voorstellende 'Buizen op zee' door A. van der Laan, datering ca. 1700-1750. De graveur zou Adolf van der Laan kunnen zijn (ovl. 1742) van wie meerdere soortgelijke gravures bekend zijn. Afgebeeld zijn drie haringbuizen, waarvan één de vleet binnenhaald. Onder de prent een zesregelig gedicht door 'G. K. '.

 10. Gezicht op de Vlaardingse Vaart

  Gezicht op de Vlaardingse Vaart (1761)

  Pentekening, voorstellende 'Gezicht op de Vlaardingse Vaart' door C. de Grient, gedateerd 1761. Gezicht op de vaart in de bocht naar de Vlaardinger Driesluizen. Links de houtopslag van 'De Houtkoperij' aan de oostzijde van de vaart, hier staat nu het politiebureau aan het Delftseveer, rechts loopt nu de Vaartweg.