Direct naar navigatie

 1. Speelschijf

  Speelschijf (1700 - 1733)

  In 1995 begeleidden leden van Helinium samen met de stadsarcheoloog van Vlaardingen de rioleringswerkzaamheden in de Kuiperstraat. Ter hoogte van de Kuiperstraat 68-56 konden ze een gedeelte van de Joksloot onderzoeken. De sloot was in het begin van de 18e eeuw gedempt en daarbij was er heel wat afval in terecht gekomen. Niet alleen gebroken servies belandde in de grond, maar ook dit speelschijfje, gemaakt uit de wervel van een haai.

 2. Lepel

  Lepel (1700 - 1799)

  Lepel gevonden in 1990 in de beerput van herberg de Visscher., Markt 50 te Vlaardingen. De bak is ovaal. Hij is in de bodem zwart geworden. De lepel dateert uit de achttiende eeuw.

 3. Schoteltje van porselein met Chinees landschap

  Schoteltje van porselein met Chinees landschap (1700 - 1790)

  Dit porseleinen schoteltje met standring vonden archeologen in 1990 in de vulling van een beerput van Herberg de Visscher. Het voorwerp is in de 18e eeuw gemaakt in China. Op de spiegel staat in blauw-wit een Chinees landschap. Op de onderkant staat een merk.

 4. Kopje van Engels aardewerk

  Kopje van Engels aardewerk (1750 - 1799)

  Dit kopje is in 1990 gevonden in een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 in Vlaardingen. De kop op standring is gemaakt van Engels aardewerk en dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw. De versiering aan de buitenzijde bestaat van onder naar boven uit een witte geribbelde band, gevolgd door een gladde blauwe band en een zwart-witte meander.

 5. Kopje

  Kopje (1750 - 1799)

  Archeologen vonden dit kopje in 1990 in de vulling van een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 te Vlaardingen. Het voorwerp met standring is voorzien van loodglazuur. De versiering aan de buitenzijde is uitgevoerd in blauw-wit en stelt een Chinees landschap voor. Het voorwerp is gemaakt in Engeland.

 6. Zwarte kom met vervaagde versiering

  Zwarte kom met vervaagde versiering (1770 - 1790)

  Kom op standring van Engels aardewerk uit de tweede helft van de 18e eeuw. De kleur is bruin / zwart en de buitenzijde is gedecoreerd met vermoedelijk gouden bloemen, die bijna niet meer zichtbaar zijn. De kom is in 1990 gevonden aan de Markt 50 te Vlaardingen.

 7. Schotel met bloemen en vlinder

  Schotel met bloemen en vlinder (1770 - 1790)

  Dit schoteltje van Engels aardewerk uit de tweede helft van de 18e eeuw is gevonden in een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 te Vlaardingen. Het plat is versierd met bloemen en een vlinder. Op de onderzijde staat een teken dat erop kan duiden dat het gaat om aardewerk uit Worcester.

 8. Bordje

  Bordje (1770 - 1790)

  Dit bord van Chinees porcelein dateert uit de 18e eeuw. Archeologen vonden het in 1990 in de vulling van een beerput van Herberg de Visscher, aan de Markt 50 te Vlaardingen. De binnenzijde van het bord draagt een blauw-wit wan-li versiering, de buitenzijde is versierd met bloemen.

 9. Porseleinen schoteltje met karper

  Porseleinen schoteltje met karper (1725 - 1750)

  Deze porseleinen schotel op standring vonden archeologen in 1990 in de beerput van Herberg de Visscher. Het voorwerp is rond 1725 - 1750 gemaakt in China. Aan de buitenkant is de schotel gekleurd met een bruin/geel email. Op het plat staat een onderglazuur blauwe schildering van een tempel en op de wanden zijn karpers afgebeeld. Aan de bovenrand is een visgraatdecoratie aangebracht. Deze schotel vormt samen met een kopje de enige twee in ‘zeemleer’ gedecoreerde objecten in de beerput. Hoogstwaarschijnlijk zijn de schotel en kop in combinatie met elkaar gekocht. De kleur en de soort decoratie in onderglazuur blauw duiden hierop. Toch lijkt er een verschil te bestaan bij de schildering van de vissen. De grote karper op het schoteltje lijkt een witte kop te hebben, terwijl die op de wand van het kopje zijn ingekleurd. Dit kan te maken hebben met de verschillende specialismen van de schilders in China.

 10. Zeylende Galley voerende d'Admiraals vlag

  Zeylende Galley voerende d'Admiraals vlag (ca. 1700)

  Ingekleurde gravure voorstellende 'Zeylende Galley voerende d'Admiraals vlag' door Gerard Valk, ca. 1700. Afbeelding van een varend galeischip met 54 riemen en 2 masten. Onderschrift in frans en nederlands.