Direct naar navigatie

 1. De Oude Havenbrug

  De Oude Havenbrug (1600 - heden)

  Ontelbare keren heb je er al gebruik van gemaakt. Met de auto, op de fiets of lopend. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Over de Oude Havenbrug natuurlijk...!

 2. Schotel met beeldtenis van Willem V

  Schotel met beeldtenis van Willem V (1748 - 1790)

  Dit polychroom versierd schoteltje van faience is slechts deels bewaard gebleven. Op de spiegel staat een portret van een man met rechts daarvan, boven elkaar, de letters V en R. Vermoedelijk gaat het om prins Willem de Vijfde (1748-1806), erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Dit fragment is gevonden bij de aanleg van een woonblok aan de Delftseveer in 1955. In het Deventer-systeem heeft dit type voorwerp code f-bor-8.

 3. Kop van industrieel steengoed

  Kop van industrieel steengoed (1680 - 1790)

  Dit kopje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Staffordshire, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp heeft een egaalgrijze kleur en is voorzien van een laag zoutglazuur. Aan de buitenzijde draagt het kopje een fijne lijnversiering die mogelijk tot stand is gekomen met behulp van een persmal. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-kop-2.

 4. Bordje van industrieel steengoed

  Bordje van industrieel steengoed (1680 - 1790)

  Dit bordje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Staffordshire, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp heeft een egaalgrijze kleur en is voorzien van een laag zoutglazuur. Aan de buitenzijde draagt het bord een fijne lijnversiering die mogelijk tot stand is gekomen met behulp van een persmal. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-bor-3.

 5. Fragment van een kopje

  Fragment van een kopje (1700 - 1750)

  Dit kopje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Engeland, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp is rondom versierd met een fijn ingekraste dubbele lijn. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-kop-4.

 6. Onversierd kelkglas

  Onversierd kelkglas (1743 - 1756)

  Dit glas is in 2001 gevonden tijdens de opgraving op de locatie 'Van der Windt', aan de Kortedijk in Vlaardingen. Het voorwerp lag in een door de stad ingerichte askuil, die tussen 1743 en 1756 in gebruik was. Het kelkglas is onversierd en de voet is glad uitgevoerd. De kelk gaat naadloos over in de stam. In de stam is een kleine luchtbel of 'traan' zichtbaar. Ondanks het feit dat het glas in de 18e eeuw op een stortplaats is beland en lange tijd onder een dik pakket grond bedolven was, is het redelijk goed bewaard gebleven.

 7. Koeienschedel

  Koeienschedel (1700 - 1799)

  In 1995 zijn de rioleringswerken in de Fransenstraat archeologisch begeleid. Ter hoogte van pand 17A troffen archeologen verschillende schedels van runderen aan, waaronder dit exemplaar uit een 18e-eeuwse ophogingslaag. Tijdens de begeleiding zijn veel koeienschedels gevonden, maar weinig andere koeienbotten. De schedels zijn vermoedelijk de stille getuigen van de handel in huiden. Vroeger werden huiden vaak verhandeld met de kop er nog aan. Bovendien weten we uit historische bronnen dat in dit deel van Vlaardingen leerbewerkers actief waren.

 8. Koeienschedel

  Koeienschedel (1600 - 1750)

  In 1995 zijn de rioleringswerken in de Fransenstraat archeologisch begeleid. In de vulling van de Biersloot troffen archeologen deze schedel van een rund aan. Tijdens de begeleiding zijn veel koeienschedels gevonden, maar weinig andere koeienbotten. De schedels zijn vermoedelijk de stille getuigen van de handel in huiden. Vroeger werden huiden vaak verhandeld met de kop er nog aan. Bovendien weten we uit historische bronnen dat in dit deel van Vlaardingen leerbewerkers actief waren.

 9. Versierde pannenkoekenschotel

  Versierde pannenkoekenschotel (1600 - 1799)

  Bord, blauw versierd met op de spiegel een vaas met bloemen in een tuin (binnen een cirkel van geometrische motieven). Geometrische motieven op de vlag. De spiegel loopt bol omhoog. Zo'n bordvorm wordt ook wel pannenkoekenschotel of slaschotel genoemd. In het Deventer-systeem heeft dit type voorwerp code m-bor-13.

 10. Plafondschildering in koepelkamer Museum Vlaardingen

  Plafondschildering in koepelkamer Museum Vlaardingen (1700 - 1799)

  Eén van de fraaiste kamers in Museum Vlaardingen is de Koepelkamer. Deze kamer was destijds, toen Abraham van der Linden er woonde, één van de mooiste ontvangstkamers in Vlaardingen. Heel bijzonder in die kamer is de plafondschildering voorstellende 'Godin die de daden van de helden uitbazuint' gemaakt door de bekende decoratie- en portretschilder Gerard Sanders.