Direct naar navigatie

 1. Spinschijf gemaakt van doorboorde versierde scherf

  Spinschijf gemaakt van doorboorde versierde scherf (800 - 12 v. Chr.)

  Op 21 april 1960 meldde een jongeman dat hij vondsten had gedaan in de Broekpolder langs de kade van de Vlaardingervaart. Dhr. de Roo, Kaal en Apon groeven een week later enkele proefputten op de locatie. Daarbij vonden zij delen van een huis en vondsten uit de ijzertijd, waaronder twee spinschijfjes. Eén van deze spinschijfjes is opgenomen in de archeologische collectie. Het is gemaakt van een potscherf, versierd met nagelindrukken.

 2. Elzenhouten staak

  Elzenhouten staak (500 - v.C. 200)

  Deze staak diende als stuthout voor de enige bewaarde vloerstijl van gebouw 6 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze rechthoekige spieker is gebouwd in de midden-ijzertijd of het begin van de late ijzertijd. Het houtonderzoek toonde aan dat het hout ongeveer 5 jaarringen heeft en in de winter gekapt is. Verschillende zijtakken zijn afgekapt. De 6 cm lange punt is gevormd met één kapvlak.

 3. Elzenhouten hoekstijl

  Elzenhouten hoekstijl (500 - v.C. 200)

  Deze paal is één van de drie bewaarde hoekstijlen van gebouw 6 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze rechthoekige spieker is gebouwd in de midden-ijzertijd of het begin van de late ijzertijd. Het houtonderzoek toonde aan dat het hout ongeveer 18 jaarringen heeft. De 36 cm lange punt is gevormd met vijf kapvlakken.

 4. Elzenhouten wandstijl

  Elzenhouten wandstijl (500 - v.C. 200)

  Deze paal is één van de vijf bewaarde wandstijlen van gebouw 6 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze rechthoekige spieker is gebouwd in de midden-ijzertijd of het begin van de late ijzertijd. Het houtonderzoek toonde aan dat het hout ongeveer 22 jaarringen heeft. De 30 cm lange punt is gevormd met vier kapvlakken.

 5. Kraal van aardewerk

  Kraal van aardewerk (500 - 250 v. Chr.)

  Deze kraal is gevonden bij woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij is gebouwd in de midden ijzertijd. Het voorwerpje is gemaakt van een ruw vormgegeven propje klei. De perforatie is aangebracht voordat de kraal werd gebakken.

 6. Spinklos

  Spinklos (500 - 250 v. Chr.)

  Dit spinsteentje is gevonden in het vloerniveau van woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij dateert uit de midden ijzertijd. De klei waarmee het voorwerp is gemaakt, is veschraald met potgruis.

 7. Spinklos

  Spinklos (500 - 250 v. Chr.)

  Dit spinsteentje is gevonden in het vloerniveau van woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij dateert uit de midden ijzertijd. De klei waarmee het voorwerp is gemaakt, is veschraald met potgruis.

 8. Kraal van aardewerk

  Kraal van aardewerk (500 - 250 v. Chr.)

  Deze kraal is gevonden bij woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij is gebouwd in de midden ijzertijd. Het voorwerpje is gemaakt van een ruw vormgegeven propje klei dat verschraald is met potgruis. De perforatie is aangebracht voordat de kraal werd gebakken.

 9. Kraal van aardewerk

  Kraal van aardewerk (500 - 250 v. Chr.)

  Dit voorwerp is gevonden bij woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij is gebouwd in de midden ijzertijd. Het druppelvormige voorwerp is gemaakt van een ruw vormgegeven propje klei. De perforatie is aangebracht voor het bakken. Het object werd mogelijk gebruikt als kraal of als spinklosje.

 10. Weefzwaard of Speelgoedzwaard

  Weefzwaard of Speelgoedzwaard (501 - 1499)

  Dit eikenhouten voorwerp heeft de vorm van een zwaard, maar het is niet helemaal duidelijk waarvoor het gediend heeft. De conservator van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (R.O.B.) die het voorwerp in 1955 onderzocht, herkende het als een weefzwaard. De juiste vondstomstandigheden waren niet bekend, dus een datering op basis van de stratigrafie of ander vondstmateriaal was niet mogelijk. De conservator gaf echter aan dat het zwaard veel overeenkomsten vertoonde met weefzwaarden die gevonden zijn in Karolingische terpen en dateren uit de negende eeuw. Er zijn echter onderzoekers die een andere mening zijn toegedaan. Zij denken dat het hier niet gaat om een weefzwaard, maar om een houten speelgoed-of oefenzwaard.