Direct naar navigatie

Schelp

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Maassluissedijk

schelp

Deze St. Jacobschelp vonden archeologen in een middeleeuwse kuil op de locatie 'Gat in de Markt'. De schelp is waarschijnlijk gedragen door een pelgrim die terugkwam van Santiago de Compostella.

Gat in de Markt

De locatie waar de schelp is gevonden, lag al jaren braak, en kreeg in de volksmond de naam 'Gat in de Markt'. Toen de bouwplannen in 2001 doorgingen, konden Vlaardingse archeologen letterlijk een gat in de Markt graven. Op een oppervlakte van nog geen 25 m2 lagen maar liefst 45 graven kriskras over elkaar heen. De conservering van de graven was uitzonderlijk. Het stro uit de de kisten leek er wel gisteren ingelegd. Jong en oud, man en vrouw lagen door en over elkaar. Het bleken plaats- en tijdgenoten van Dirk III en Dirk IV, de voorvaders van de Hollandse graven. De Vlaardingse graven zouden geschiedenis gaan schrijven.

Graven in Vlaardingen

De grafkisten dateren uit een periode waarin Vlaardingen een turbulente ontwikkeling doormaakte. Rond het jaar 1000 had graaf Dirk III zich in Vlaardingen gevestigd. Hij stichtte er een hof, en liet er een burcht bouwen. Vlaardingen ontwikkelde zich snel tot de belangrijkste plaats van het graafschap dat later Holland zou heten. Niet iedereen kon die Vlaardingse groei waarderen: twee bloederige veldslagen en de moord op een graaf waren het gevolg… 

De Oer-Vlaardinger

De goed geconserveerde skeletresten inspireerde het Vlaardings Stadsarchief, het Vlaardings Archeologisch Kantoor en het Universitair Medisch Centrum Leiden tot een uniek project: een DNA-onderzoek naar de Oer-Vlaardinger. Van alle schedels uit de graven namen onderzoekers een DNA-monster. Vervolgens lieten 85 mannen van wie een voorvader in het 15e-eeuwse Vlaardingse poorterboek stond, ook een monster nemen. De onderzoekers vergeleken het moderne DNA met het middeleeuwse. Op 6 juli 2008 was het resultaat wereldnieuws: voor het eerst lukte het wetenschappers om een familierelatie tussen een ‘anoniem’ middeleeuws skelet en een hedendaagse man aan te tonen. De DNA-profielen van een Rotterdamse tandarts en een kies onttrokken aan één van de schedels gevonden op Gat in de Markt matchten met elkaar.

Reacties