Direct naar navigatie

Kokosnoot

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Fransenstraat

kokosnoot

Wat doet een schil van een kokosnoot in de Nederlandse bodem? Deze exotische vondst deden archeologen van de gemeente Vlaardingen tijdens de begeleiding van rioleringswerkzaamheden in de Fransenstraat. De schil moet tussen 1700 en 1750 zijn weggegooid.

Kokosnoot

De kokospalm (Cocos nucifera) groeit alleen in tropische gebieden. De dichtstbijzijnde gebieden die hiervoor in aanmerking komen, liggen in Noord-Afrika. Het is echter goed mogelijk dat de schil van veel verder afkomstig is. Uit de sleuf voor het riool kwamen nog meer exotische vondsten: een Tritonschelp uit de Chinese zee en een rib van een zeeschildpad. Of de voorwerpen zijn weggegooid door één persoon, is niet bekend.

Imaginair portret van Frans

Kunstenaar Diet Wiegman liet zich inspireren door de bodemvondsten uit de Fransenstraat. Een aantal vondsten (een bord, twee flessen en een zoutvaatje) heeft hij verwerkt in het kunstwerk met behulp van gekleurde, geglazuurde bakstenen. Het bakstenen kunstwerk heeft een ruïneachtig uiterlijk en verwijst naar de vele muurwerken die in de straten zijn ontdekt. Een zijde van het kunstwerk loopt uit in het profiel van een gezicht: het imaginaire beeld van Frans Dircxzn. van den Boomgaert. 

Reacties