Direct naar navigatie

Boemerang

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Hoogstad

boemerang

Wat een topvondst! In een afvalpakket onder een eeuwenoude duiker vonden archeologen een boemerang. Anders dan veel mensen denken, is een boemerang niet typisch Australisch: ook in andere werelddelen is het gebogen werphout bekend. Doordat hout vaak vergaat, zijn er niet veel gevonden. Uit de Nederlandse bodem kennen we er maar een paar. De Vlaardingse boemerang dateert uit de Romeinse tijd en is gemaakt van esdoornhout. De boemerang is niet in zijn geheel overgeleverd, hierdoor weten we niet precies hoe de boemerang gevlogen heeft.

Reconstructie

Boemerang-deskundigen hebben verschillende ideeën over het gebruik van deze boemerang. Één theorie gaat ervan uit dat het om een jachthout gaat met één lange arm en één korte arm. De reconstructie van dit type is trefzeker op een afstand van 50 m: ideaal voor de jacht op vogels. Een andere theorie is dat het om een linkshandige boemerang gaat.

Dammen en duikers

De duiker waaronder de boemerang gevonden is, was onderdeel van een waterhuishouden dat bestond uit verschillende dammen en duikers. Het zijn de oudste waterbouwkundige werken uit West-Europa. Door de kreken af te dammen, probeerden de mensen het natte moerasland enigszins droog te krijgen. Zo konden zij het land benutten voor akkerbouw en veeteelt. In totaal hebben de archeologen vijf dammen, waaronder één uit de ijzertijd, aangetroffen op het bedrijventerrein. Drie dammen bevatten duikers, waaronder een klepduiker en een duiker gemaakt van een boomstamkano.

Reacties