Direct naar navigatie

De Geuzen in WOII

'De Geuzen in WOII' - schooljaar 2016-2017

Dit schooljaar zetten we De Geuzen, de eerste verzetsgroep in WOII, in de schijnwerpers. Dat doen we met een doel. We hopen daarmee te bereiken dat iedere Vlaardingse leerling uit groep zeven voortaan op de 13e maart precies weet wat de relatie is tussen de uitreiking van de Geuzenpenning op die dag en De Geuzen.

Facultatief: introductieles in de klas door de heer Hans Mathijssen van de Stichting Geuzenpenning óf een begeleid bezoek onder leiding van een rondleider van het ServiceTeam Vlaardingen aan het Geuzenmonument. Gevolgd door een rondleiding door de cellen onder de trappen van het Oude Stadhuis.

Verwerkingsopdracht: maak een verzetskrant

De verwerkingsopdracht, het maken van een verzetskrant, sluit goed bij De Geuzen aan. Vanaf 15 mei 1940 verspreidde de man van het eerste uur, Bernard IJzerdraat, immers al de eerste 'Geuzenberichten'. De kranten van de leerlingen worden aan het eind van het schooljaar in het Stadsarchief tentoongesteld. Voor leerlingen die de mooiste krant maken, is er een leuke prijs! De expositie wordt een eerbetoon aan de dappere mannen die omkwamen als gevolg van hun verzetsdaden. Doet u ook mee met uw leerlingen?

Rooster 2016-2017

De periode waarin het erfgoedproject  'De Geuzen in WOII' loopt, is van maandag 16 januari tot en met maandag 29 mei 2017. Iedere maandag buiten de schoolvakanties is er plaats voor twee groepen. In totaal nemen er 30 groepen van 23 Vlaardingse basisscholen aan dit project deel.

Lespakket: de volgende pdf-documenten kun je downloaden door erop te klikken:

Verhaal om in de klas voor te lezen 'Verzetsgroep De Geuzen'

Lesbrief  'De Geuzen in WOII' 

Werkblad  'De Geuzen in WOII'

Docentenhandleiding 'De Geuzen in WOII'

Evaluatieformulier 'De Geuzen in WOII'

en tot slot aflevering vijf 'Verraad en verzet’ van de serie '13 in de oorlog'

Extra informatie

Bronnenlijst Tweede Wereldoorlog, met literatuurlijst voor groep 7. Bijgewerkt oktober 2016.

Bert Steenhoek heeft zijn jeugdherinneringen aan de oorlogsjaren vastgelegd in een boek, 'Uitgespeeld - Kind in Bezettingstijd'. Zie hiernaast>.

Hier één van de 36 verhalen, Berts herinneringen aan de hongerwinter.

Ingeleverde verzetskranten vorig schooljaar

Van drie scholen, te weten 't Ambacht, Het Anker en Daltonschool De Klinker ontvingen wij vorig schooljaar verzetskranten. Daar zaten heel mooie exemplaren bij. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verzetskrant van cbs 't Ambacht. Dulzare Koeijers, Stijn Budding, Faye van Rijswijk, Dalan Jansen en Livia de Boode zijn de makers van deze, op vergeeld lijntjespapier en met de hand geschreven verzetskrant 'De Volhouder'. Cbs Het Anker deed het weer op een heel andere manier, alsof de kranten door een ouderwetse stencilmachine waren gegaan, complimenten. Een heel andere invalshoek had Daltonschool De Klinker. Zij hebben in groepjes kleurrijke verzetskranten gemaakt waarin elke leerling zijn of haar persoonlijke bijdrage kwijt kon. Afijn, de jury - bestaande uit de heer Hans Mathijssen van de Stichting Geuzenverzet, Harm Jan Luth-Mulders en Joke van Leeuwen - had er een zware dobber aan. Uiteindelijk is het 'de Luistervink' van Daltonschool De Klinker geworden.

De buitenkant van de Luistervink, Daltonschool De Klinker

Binnenkant van De Luistervink, Daltonschool De Klinker

De binnenkant van Vrij Nederland van De Klinker

De buitenkant van verzetskrant Vrij Nederland van De Klinker

Eén kant van 'De Volhouder' van 't Ambacht

.....de andere kant van 'De Volhouder' van 't AmbachtDe prijswinnaars ontvingen het boek 'Uitgespeeld - Kind in Bezettingstijd' van Bert Steenhoek.

Het Anker kreeg een exemplaar voor de schoolbibliotheek.

Heel leuk: Verzetskrant 'De Luistervink'  is ingezet bij de verkiezing van 'Het (archief-) Stuk van het Jaar' 2016 en won van de 49 inzendingen vanuit het hele land, de tweede prijs!

Hier zijn alle verzetskranten te zien.

Video's

Het radionieuwsbulletin van 14 mei 1940 (avond)

RTV Rijnmond steekt speciaal voor de meidagen oude radionieuwsbulletins in een nieuw jasje. Dit jaar -2015- is het 75 jaar geleden dat de Duitsers ons land binnenvielen.