Direct naar navigatie

Rijksmonument Schiedamseweg 53

 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Details
 4. Verhalen

Algemeen

Info

Dit monument aan de Schiedamseweg 53 staat bekend als de Villa IJzermans. Deze stadsvilla is in 1883 gebouwd in opdracht van de Vlaardingse reder A.H.C.M.J. IJzermans. IJzermans liet een torentje bouwen van waaruit hij de schepen binnen kon zien varen. Na de Tweede Wereldoorlog is de villa uitgebreid met een aanbouw van twee verdiepingen. Tussen 1916 en 1922 deed de villa dienst als bijgebouw van de Rotterdamsche Bankvereniging. Daarna is de villa tot 1991 in gebruik geweest als bankgebouw van de firma R. Mees en Zoonen. Daarna werd het pand gebruikt als advocatenkantoor. Tegenwoordig is de stichting Fonds Schiedam Vlaardingen in de villa gevestigd. Links en rechts van de ingang bevinden zich de inscripties Anno en 1883. De ingang wordt omgeven door twee zuilen. Aan de binnenkant van de zuilen staat op het voetstuk de opschriften: ‘De eerste steen gelegd op 23 juli 1884’ en ‘Door Gertrude Arnolda Josefa Maria IJzermans, oud 8 maanden’.

Reacties

Kaart

Locatie van de afbeelding.

Details

Hier vind je alle specifieke eigenschappen van het object.

Identificatie

Fysieke kenmerken

Vervaardiging / datering

Verhalen

Deze verhalen gaan over dit object.

 1. N.Korpershoek, een viertal schepen op zee

  N.Korpershoek, een viertal schepen op zee

  N.Korpershoek, een kuiper in dienst van de firma IJzermans, maakte dit schilderij in 1902. Dezelfde afbeelding is destijds gebruikt als reclameprent van de firma, uiteraard om te laten zien met welke moderne schepen men inmiddels voer. Het hing in het kantoor van de firma in de bekende villa IJzermans aan de Schiedamse Weg.

 2.  
 3. Model van de VL 2, Vlaardings Bloei door J.van der Zande

  Model van de VL 2, Vlaardings Bloei door J.van der Zande

  Regelmatig exposeerden Vlaardingse reders op grote internationale tentoonstellingen, zo ook de firma IJzermans. Dit fraaie model van de zeillogger ‘Vlaardings Bloei’ is gemaakt voor de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893. Het model heeft nu een prominente plaats in Museum Vlaardingen

 4.